A színművészetin folyik az oktatás, a hallgatók többsége aktiválta a félévét

A színművészetin folyik az oktatás, a hallgatók többsége aktiválta a félévét

A hallgatók szeptember elsején foglalták el az intézmény Vas utcai épületét, tiltakozásul a kuratórium tagjai és az oktatás konzultáció nélküli átszervezése ellen. Lassan egy hónapja tartanak ki, azóta több demonstrációt tartottak a városban.

Lajos Tamás, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó kuratórium tagja, operatőr, producer a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, a hallgatók több mint 90 százaléka beiratkozott és aktiválta a félévét. Az elsőévesek több mint kilencven százaléka aktiválta a félévet, és a tanárok többsége is bejelentette, hogy oktatni kíván.

Lajos Tamás elmondta, hogy a követelések jelentős része politikai színezetű, ami a kuratóriumnak és a kormánynak szól, ugyanakkor sztrájkolni a munkáltató ellen lehet.

Hírdetés

„Mi nem vagyunk az egyetemi oktatók, pláne nem a hallgatók munkáltatói, tehát ellenünk nem lehet sztrájkolni” – hangsúlyozta. Az egyetemen már jó pár koronavírus-fertőzött van a hallgatók körében, mégis a diákok és oktatók jelentős része azzal van elfoglalva, hogy minél népesebb rendezvényeket szervezzen – mondta.

Számos oktató bejelentette, hogy kilép az egyetemről és nem kíván a továbbiakban oktatni, de sokan maradtak. A színművészeti egyetemen két oktató jelezte a távozását, közülük az egyik oktató visszalépett, mégis tanítana, külső szerződéssel. Kitért arra is, hogy az oktatás három-négy helyen folyik az egyetemen, a blokád alatt lévő Vas utcában van a legkevesebb tanóra. „Már amennyire ezt blokádnak lehet nevezni, ezt a pár diákot, aki ott randalírozik” – jegyezte meg.

Úgy fogalmazott, szerinte a megoldás a kialakult helyzetre csak az lehet, ha mindenki végezné a munkáját: a hallgatók tanuljanak, az oktatók tanítsanak.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »