A sziesztázó bálna még nem is a legveszedelmesebb

A sziesztázó bálna még nem is a legveszedelmesebb

A legjobb tízbe férhet a Vendée Globe-on Fa Nándor a régi St. Jupat-os barát, Gál József szerint.

1985–87 között a Magyar Rádióban minden hétfőn egyszer csak felcsendült Rod Stewart I’m Sailing című lírai dala. 10-15 percre megállt az élet a munkahelyeken, és kinyílt egy ablak a távoli, szabad világ felé, kezdődött a „mese” a St. Jupát vitorlás hajóról (bővebben keretes írásunkban), amelyen elsőként kerülte meg magyar ember a földet akkor – sőt mindjárt kettő is: Fa Nándor és Gál József. Előbbi jelenleg az egyéni szólóvitorlázó-pályafutását lezáró földkerülő Vendée Globe versenyen épp Afrika déli csúcsánál, a Jóreménység fokánál jár a 26. napon, igen közel ahhoz a helyhez, ahol 30 évvel ezelőtt először borultak fel Gállal a 31 láb (9,45 méter) hosszú, óceáni terepen kifejezetten kicsinek számító, B–31-es hajóval. Gál Józseftől, a Megszállottak Klubja korábbi elnökétől a klub előadás-sorozatának záróestjén arról érdeklődtünk, mit várhatunk a 63 esztendős Fától a veszedelmes viadalon. Előrebocsátja: több veszély is leselkedik rá.

– A mezőnyben van két olyan hajó, amely már ütközést jelzett ismeretlen tárggyal, egyikük ki is állt tőkesúlyprobléma miatt. A másikuk a verseny élén vagy a körül haladó Alex Thomson, akinek megsérült az egyik oldalsó felhajtó szárnya. 20 csomó (37 km/h – a szerk.) fölötti tempónál egy nagyobb testű tengeri állattal vagy bármilyen úszó tárggyal való találkozás komoly gondot okozhat a hajónak – említette Gál.

A St. Jupát-sztoriFa Nándor és Gál József egy régi házibuliban ismerkedtek meg. Kezdetben együtt kajakoztak Fehérváron, de Fa egy idő után vitorlát bontott, s élményei Gált is megfertőzték. 1979-ben kezdtek álmodozni a „legstartupabb start-up vállalkozásról”, a földkerülésről, semmijük nem volt hozzá. ’81-ben szereztek egy B-31-es hajómaradványt, kiegészítésén 20 ezer órát dolgoztak ketten. A St. Jupat ’85. szeptember 16-án futott ki Opatijából 20 ember előtt, 716 nappal később, 2 borulás és 15 kikötés, 70 ezer kilométer megtétele, „nettó” 295 nap nyílt vízi lét után magyarok ezrei várták ugyanott. Gálnak azelőtt semmilyen hajós rutinja nem volt, Fa finn dingiben országos bajnokságig vitte, a Los Angeles-i olimpiáról a bojkott miatt maradt le. Az út, amelyen hatórás váltásokban tulajdonképpen szólóban vitték a hajót, „extrája” volt az is, hogy közben született meg Gál József gyermeke, akit három hónapos korában, Sydney-ben láthatott először. Jupat a kajak-kenusok képzeletbeli, bohém „védőszentje”.

Az ember kockáztat

A sziesztázó delfinnel vagy bálnával való ütközés azért is gond, mert kikerülhetetlen: a víz felszínén lebegő óriási állat nem észleli időben a közeledő hajót, ezért nem tud kitérni, és a hajós sem kapcsol időben.

Gál szerint ugyanakkor az igazi veszély nem is ez, hanem maguk a hajók.

– Ez egy verseny, méghozzá elég nyitott kategóriájú, ezért a vitorlások tervezése, építése során rengeteg kockázatot vállalnak: a hajónak ki kell bírnia a nagy nyomást, viszont gyorsnak is kell lennie. Lehet látni, már most többen kiállnak műszaki gondok miatt, és még fognak is, erről meg vagyok győződve.

Ha szerinte Fa Nándor meg tudja találni a saját hajójának a határait, már csak az marad a kérdés, kibírja-e a hajó a maga tempójában a verseny végéig, de nagyon bízik abban, hogy barátja végigmegy a jelenlegi stabilitással.

Irány a top 10!

– Megkockáztatom, többen ki fognak előle esni még, tehát a jelenlegi 15–17. helyről akár a legjobb tízbe is beférhet. A győzelemért körülbelül hét hajó küzdhet – emelte ki Gál.

 Spirit of Hungary Fotó: Olivier Blanchet  

Fa célja egyébként, hogy 100 napon belül befejezze a viadalt, de igazán boldog a 90 napon belüli célba érkezéssel lenne, a Spirit of Hungary (Magyarország Lelke) nevű, saját tervezésű hajója jelenlegi tempója akár lehetővé is teheti a legmerészebb álom beteljesülését.

Gálnak is vannak egyébként még versenyvitorlázó ambíciói, de amit Fa művel, az szerinte teljes embert kívánó feladat, erre a versenyre Fa legalább 6 éve éjjel-nappal készül. Gál nem megy ebbe az irányba, inkább az expedíciós vitorlázás az ő világa; közös útjuk után 3 és fél évvel túrahajóra tette feleségét és akkor már 5 éves fiát, 6 évig haza sem jöttek. Ma vitorlázással foglalkozik vállalkozóként. A tengerre bármikor szívesen visszamenne Fa Nándorral, akivel a verseny előtt kommunikált utoljára, most azt tartja a legjobbnak, ha nem piszkálja.

Megtudtuk még:

Fa Nándor eredeti foglalkozása cipészA legkülönlegesebb sziget Tristan da Cunha: az Atlanti-óceán déli részén, Dél-Amerika és Dél-Afrika között körülbelül félúton helyezkedik el. Életközösségének alapítója négy bálnavadász volt, akik egymás közt kereskedtek fókazsírral. Amikor ezt megunták, Szent Ilona-szigetéről hozattak maguknak öt hölgyet, négy fehér és egy színes bőrűt. Azóta is e zárt közösségben élnek ott, ebből kifolyólag a lakók mind igen hasonlítanak egymásra, Gál egyszer Dél-Afrikában arcról felismert egy Tristan da Cunha-i, nagy fülcimpájú embert.A déli óceánokon a 8-15 méteres hullámok sem ritkák.Szomáliai kalózok addig lesznek, amíg Egyiptom évi ezermilliárd forintnyi pénzt söpör be a turistahajók biztosításáért, több tucat cég él kizárólag ebből.A Méder Áron-féle „őrülteket”, akik igazi lélekvesztőkön közlekednek az óceánokon, tiszteli, az ilyenféle elvetemültek akár költségvetés nélkül is kifuthatnak, ugyanis őket minden kikötőben imádják, így segítik is. „A vándort eltartja az út.” Méder egyébként író akart lenni, a National Geografic hozzá is segítette ehhez, az egyik, általa elszenvedett kalóztámadást filmesítették meg.A vitorlázó világutazóknak különleges gyorsvízum dukál.A fokhagymát és a kenyérsütést minden hajós megismeri és kénytelen meg is szeretni, halat viszont Gál hetente csak egy-kétszer evett.

Érdekesség, hogy A Megszállottak Klubja élén Gál József annak idején éppen Fa Nándort váltotta.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »