A szerződésmódosítás az unió bukása lenne

A szerződésmódosítás az unió bukása lenne

Nagy-Britannia a kilépéssel fenyegetőzve nem vindikálhat magának többletjogokat az Európai Unióban, ha mégis így tesz, az azt jelenti, hogy ebben a kérdésben megbukott az unió – mondta Brüsszelben Pelczné Gáll Ildikó. A fideszes európai parlamenti (EP-) alelnök szerint a transzatlanti kereskedelmi és befektetési partnerség (TTIP) a jelenleg tervezett formájában elfogadhatatlan; a bevándorlással kapcsolatban pedig közölte: a határok arra vannak, hogy védjenek.

Pelczné Gáll Ildikó Brüsszelben tartott sajtóbeszélgetésén hangsúlyozta: ha a mai vita során a TTIP-be bekerül a nagyvállalatok nemzetállamok fölötti vitarendezése is, az semmiképpen sem elfogadható, hiszen a multik így visszaélhetnének hatalmas pénzügyi fölényükkel. Azt is hozzátette: nem eszik olyan forrón a kását, biztosan nem érnek véget az ezzel kapcsolatos egyeztetések december 31-ig.

Kérdésre elmondta: a britek kilépésének lehetséges gondolatával a néppárt nem foglalkozott, de ezt a helyén kell kezelni. Cameronék számára a brit választás volt a fő kérdés, amely során az a pofon, amelyet Nigel Farage tábora, azaz az igazi euroszkeptikusok kaptak, üzenet az EU-ban tevékenykedő szélsőbalnak és szélsőjobbnak egyaránt. Ha viszont Cameronék elérik, hogy módosítsák az EU alapszerződését, az azt jelenti, hogy ezzel kapcsolatban megbukott az unió, hiszen a lisszaboni szerződés ratifikálása is óriási erőfeszítésbe került, és az EU rengeteg lépést tett azóta is azért, hogy ne legyen szükség szerződésmódosításra.

Hírdetés

A törvények emellett mindenkire egyformán vonatkoznak, az alapító tagállamokra, így a britekre is, ezért az ő szerződésmódosításuk csak akkor lehetséges, ha a többi 27 tagállam is megszavazza – mutatott rá. Persze mindenhez hozzá lehet nyúlni – mondta –, az EU alapszerződéséhez is, csak ennek a következményeit vállalni kell, hiszen sem az eurózónából, sem az unióból való kilépésre nem készítettek forgatókönyvet az alapítók; jóllehet nem is számoltak ilyen szoros gazdasági együttműködéssel, amilyen az uniót ma jellemzi.

Pelczné Gáll Ildikó a bevándorlási kvótával kapcsolatban elmondta: a témában megosztott a néppárt, de ő személy szerint nem tartja jó megoldásnak, ahogy a jelenlegi szisztémát sem. Az EP-képviselők többsége is úgy véli, az EU migrációs politikája nem megfelelő, új utak kellenek. A mostani szabályozás nem jelent biztonságot Európára; gondoljunk csak arra, mennyivel több az illegális határátlépő Magyarországon, ezt a szisztémát újra kell gondolni. A kvótarendszer helyett jobb, átfogó megoldásra van szükség. Ha elfogadjuk a kvótarendszert, mi jön utána? Két év múlva módosítjuk a számokat? Az Európai Bizottságnak címezve az EP alelnöke azt mondta: megvannak a közös irányok, irányelvek, ideje munkához látni. Pelczné Gáll Ildikó szerint a migráció esetében világosan el kell dönteni, milyen tevékenységeket emelünk be a közös EU-politikába, és mit hagyunk tagállami hatáskörben.

Az egyik gond, hogy a dublini egyezmény miatt a schengeni övezetből kiutasított migránsok hazaszállításának és a teljes eljárásnak a költségeit az az ország viseli, ahol a schengeni határt átlépték; ez pedig sokszor jelenti Magyarországot, ami megengedhetetlen pluszterhet jelent – mondta az EP-alelnök. Ráadásul mi nem tudjuk Szerbia felé visszaküldeni őket, mert Belgrádnak semmi kapcsolata nincs ezekkel az emberekkel. Így hiába jók az elvek, a gyakorlatban nem jól működnek – összegezte.

Ennél a 2012 előtti, tagállami jogkörbe utalt migrációs politika is jobb volt, amikor egyszerűen visszafordították az illegális határátlépőket – mondta, hozzátéve: az EU a Triton hadműveletben végtére is ugyanezt teszi, a nyílt tengeren fordítja vissza a menekültek hajóit.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »