A szerencsétlenség kezelése miatt új kihívással kell szembenézniük az iráni vezetőknek

A szerencsétlenség kezelése miatt új kihívással kell szembenézniük az iráni vezetőknek

Legitimitási válságot kockáztatnak az iráni vallási vezetők, miután forrong a népharag az ukrán utasszállító lelövésének kezelése miatt: a katonai vezetők három nap után vallották be, hogy egy iráni rakéta tévedésből lőtte le a gépet.

Az egyre növekvő népharag és a nemzetközi bírálatok közepette a Forradalmi Gárda késői beismerése megbontotta az ország legbefolyásosabb tábornokának amerikai légitámadásban végrehajtott likvidálása után kialakult nemzeti egységet – vélték a Reuters hírügynökségnek nyilatkozó külpolitikai szakértők.

A történtek kedvezőtlenül befolyásolhatják a februári parlamenti választásokat.

Ráadásul egyre hangosabb az elégedetlenség azután is, hogy a novemberben a benzináremelés miatt kitört, majd kormányellenes tüntetésekbe torkollott tiltakozó megmozdulásokban emberek százai haltak meg.

– mondta egy nevének elhallgatását kérő, egykori magas rangú iráni vezető.

Az 1979-es iszlám forradalom óta az iráni papoknak sikerült szembeszállniuk a hatalomban maradásukkal kapcsolatos kihívásokkal. A vezetők és a vezetettek között tavaly kitört bizalmatlanság feltehetően tovább mélyül az idén.

– vélte Daniel Byman, a washingtoni székhelyű Brookings Intézet Közép-Kelet szakértője.

Videofelvételeken látni lehetett, amint Teheránban szombaton tüntetők Ali Hamenei ajatolláhra, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjére utalva „Halál a diktátorra!” jelszavakat skandálnak. A videók forrásának a függetlenségét nem sikerült megállapítani a Reuters szerint, de az állami hírügynökség is megerősítette a tüntetések hírét.

A forradalmi gárda egyik, nevének elhallgatását kérő magas rangú vezetője szerint a hiba nem fordítható politikai fegyverként a politika elit és a Hamenei közvetlen parancsnoksága alatt lévő gárda ellen.

Hírdetés

– mondta.

Hamenei azonban, aki eddig mindig a választási részvétellel indokolta a vallási vezetés legitimitását, számíthat az irániak kevésbé szíves támogatására.

– mondta a 27 éves Hesám Ganbari teheráni egyetemista.

– mondta a Chatham House agytröszt vezető szakértője, Sanam Vakil.

A teokratikus rendszer több komoly kihívást is túlélt, közöttük a nyolcvanas években a nyolcéves iraki-iráni háborút.

Támogatásának fő bázisa, a múltban az állam jótékonyságát élvező szegény és középrétegek azonban az elsők között voltak a novemberi üzemanyag-áremelés elleni tüntetéseken. A megmozdulásokon később a vezetők lemondását követelték, mígnem erőszakkal el nem nyomták a megmozdulásokat.

Irániak dühös bejegyzései árasztották el a közösségi médiát, a hatóságok szemére vetve, hogy több időt szántak az incidens tagadására, mint az áldozatok hozzátartozóinak megsegítésére.

„Ez megdöbbentette a közvéleményt. A rendszer ismét kíméletlenül gyilkolta a saját népét”

– mondta Ray Takeyh, a Külkapcsolatok Tanácsa (CFR) nevű agytröszt közel-keleti szakértője.

A február 21-én esedékes választásokon a parlament mellett megválasztják a Szakértők Gyűlését is. Ez a vallási testület hivatott kiválasztani a 80 éves Hamenei utódját. Hamenei az iszlám köztársaság alapítójának, Ruhollah Khomeini ajatolláhnak az 1989-ben bekövetkezett halála óta Irán legfőbb vezetője, tisztségének betöltését nem korlátozza korhatár.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »