A szerbek szerint Fico és Trump után Orbán Viktor ellen is merényletet terveztek

A szerbek szerint Fico és Trump után Orbán Viktor ellen is merényletet terveztek

Alekszandr Vulin, szerb miniszterelnök-helyettes állítása szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök ellen merényletet terveztek, ami illeszkedett volna a Robert Fico szlovák kormányfő elleni májusi, és a Donald Trump elleni júniusi merényletek sorában. Vulin szerint Orbán Viktor békepárti álláspontja miatt vált célponttá. Időközben jött magyar reakció a kijelentésekre.

Vulin az orosz Nacionalnaja Oborona nevű lapnak nyilatkozott, és arról beszélt, hogy a magyar miniszerelnök álláspontja Ukrajna kapcsán „potenciális veszélyforrás” a biztonságára. Majd leszögezte, hogy a fenyegetés a béketárgyalásokat szorgalmazó politikai vezetők elleni merényletek sorába illeszkedik.

Nem sokkal később Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kijelentette a Ria Novosztyinak adott interjújában, hogy Magyarországnak nincs tudomása ilyen közvetlen fenyegetésről.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a Robert Fico elleni merénylet után facebookos, szélsőséges retorikát alkalmazó csoportok nyíltan helyeselték a Fico elleni merényletet, és Orbán Viktor elleni merényletet is szóba hozták.

Hírdetés

Az érem másik oldala, hogy a Fico majd Trump elleni merényletet Oroszország a saját céljaira használja fel az információs háborúban. Ettől még a tény tény marad: a szlovák kormányfő elleni merénylet elkövetője nyíltan elismerte, hogy többek között a Fico-kormány Ukrajna-politikája moriválta. Fico hivatalosan az azonnali tűzszünetet és a béketárgyalások megkezdését szorgalmazza.

Az sem mellékes, hogy Szerbiában is komoly társadalmi feszültségeket gerjesztett a geopolitika. Szerbia be akar lépni az EU-ba, e Alekszandr Vučić szerb elnök nemrég egyértelművé tette, hogy Szerbia nem vevő a szivárványos ideológiára és a nyugati szélsőségesen oroszellenes külpolitikára.

Miután Szerbia megállapodást írt alá Németországgal a területén lévő jelentős lítiumkészletek kitermeléséről (a lítium az elektromos autók tápegységének egyik kulcseleme), tömegtüntetések kezdődtek a kitermelés ellen.

Vulin szerint a nyári belgrádi zavargásokat külföldi erők szervezték, így akarták destabilizálni a kormányt és „újabb szivárványos forradalmat szítani”. Tegyük hozzá, hogy ez egyértelműen politikai kijelentés, tehát nem teljesen igaz, ám nem ez lenne az első eset, hogy egyes országok számára nem előnyös gazdasági együttműködést tüntetések szításával és szervezésével próbálnak elkaszálni.

körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »