A szépség, a jóság és az igazságosság megjelenése a jubiláló Kanyuk József alkotásaiban

A szépség, a jóság és az igazságosság megjelenése a jubiláló Kanyuk József alkotásaiban

Szépség, jóság, igazságosság – e mottó öleli fel a Zselízen élő és alkotó Kanyuk József életpályáját. A termékeny festőművész idén májusban ünnepli 75. életjubileumát.  A képzőművészeti világ mellett a közélet aktív szereplője sokrétű jótékonykodása révén.

Az életjubileum alkalmából a nemrég felújított lévai zsinagógában életmű kiállítással tisztelegtek a festőművész előtt. A tárlatanyag felölelte az alkotó szülőföldjét ábrázoló festményeket, kiemelt helyen szerepelt a zselízi tájképek sora.

A természet megörökítéséhez kapcsolható a lovak szeretete, mely szintén több vásznon köszönt vissza.

A zsinagóga belterében külön tematikaként szerepeltek a zsidó kultúrát, vallási életet és a holokauszt borzalmait felvonultató festmények. Ehhez az érzékeny témához szorosan kapcsolódott a roma közösség jellegzetes kultúrája. A paraszti világ elemeiként az áldásos és rendszeres munka, a termőfölddel való folyamatos tevékenység jelenik meg. Külön panelen vonultatta fel az alkoholizmus témakörét.

A társadalmi nehéz témák mellett a városképek és a tájképek tették könnyedebbé a lévai kiállítást. A különböző évszakok mellett felvidéki városaink jellegzetes épületeit örökítette meg. Így a képeken a zselízi Esterházy-kastély mellett a pozsonyi Mihály-kapu elevenedik meg.

Kanyuk József 1946. május 27-én született Garamszentgyörgyön földműves családban. Léván végezte középiskolai tanulmányait festő-mázoló szakon. Szakmájában helyezkedett el, a rutin munkák mellett igyekezett a lefestett falakat egyedi díszítésekkel színesíteni.

Hírdetés

Gyermekkorától foglalkozik a képzőművészettel. Először a háztáji és a környék állatait rajzolta le, majd fokozatosan áttért a festészetre. Kevert technikával alkot. Nagy hatással volt rá Jozef Mazan festőművész, akivel Oroszkán ismerkedett meg. Ezt követően számos alkalommal járt a művész selmecbányai műtermében. Mint Kanyuk József ezzel kapcsolatban megjegyezte:

Kanyuk alkotásaival nem követi a trendeket, az évek során kialakította a maga szemléletmódját, mely a humánumon, az emberi sorsokon alapszik. Leggyakrabban a saját életéből és tapasztalataiból meríti a témákat.

Kedveli a pasztellszíneket, a barnát, sárgát, narancssárgát. A Zselízhez tartozó Garammikolán él és alkot. A festményeihez vissza-visszatér, így törekedik a tökéletes alkotás elkészítéséhez.

Termékeny festőművész, közel félezer festményt készített el az utóbbi években, évtizedekben. Alkotásai szlovákiai települések mellett Magyarországon, Csehországban, Skóciában, Franciaországban, Németországban is megtalálhatóak.

Számos helyen mutathatta már be képeit. Az első önálló tárlatára 1996-ban kerül sor Selmecbányán. Ezt követően többek között Léván, Zselízen, Ipolyságon, Aranyosmaróton, Nyitrán állított ki.

A 2007-től éves szinten megrendezett jótékonysági eseményen megjelenő képzőművészek árverésre bocsátják a kiállításon bemutatott alkotásaikat. A befolyt összeget a térség hátrányos helyzetű lakóinak, illetve a szociális szférában tevékenykedő szervezeteknek és intézményeknek szánják.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »