„A szenvedő Krisztust láttam a Szentatyában” – Vatikáni interjú György Alfréd kamilliánus atyával

„A szenvedő Krisztust láttam a Szentatyában” – Vatikáni interjú György Alfréd kamilliánus atyával

Május 16-án délelőtt fogadta Ferenc pápa a kamilliánus rend nagykáptalanjának mintegy hatvan résztvevőjét, köztük György Alfréd MI atyát, a rend osztrák tartományának generális delegátusát, akit a Vatikáni Rádió magyar adásának főszerkesztője, Vértesaljai László SJ kérdezett a Szentatyával való találkozás kapcsán. Az alábbiakban a beszélgetés szerkesztett összefoglalását olvashatják.

György Alfréd elmondta: Nagy öröm volt a káptalan tagjai számára, hogy gyengesége ellenére is fogadta őket a Szentatya. Imádságos lélekkel várták a pápát, akit amikor kerekes széken betoltak, felállva, tapssal köszöntöttek. A mostani találkozás „más volt, mint a korábbiak, mert most a szenvedő pápával találkoztak”.

A nagykáptalan során egy új kezdetről tanácskoztak egy „új, követendő prófécia jegyében”, vagyis azt keresve, mire hívja őket a Szentlélek a rendalapító Szent Kamill szellemében.

A Szentatya arra emlékeztette a betegápoló rend tagjait, hogy minden alapító a Szentlélek ajándéka, és most nekik kell „Szent Kamillként jelen lenni a mai szenvedő emberek mellett, a háború, az éhség és egyéb nehézségek közepette”. Ugyanakkor Ferenc pápa – a rá jellemző módon – felszólította őket, hogy térjenek vissza „az első szeretethez”. Harmadik pontként a Szentatya a „közösség prófétai jellegét hangsúlyozta”, ahogy azt a káptalan során is gyakorolják.

(archív fotó)

György Alfréd atya elmondta, számára „egészen különleges volt most a szenvedő pápát látni, hiszen volt idő, amikor ő maga is kerekesszékben élt, és ezért tudja, mit is jelent az a megkötöttség, a tehetetlenség, a kerekesszékes ember lelki szenvedése”.

Hírdetés

A pápa nagyságát mutatja, hogy ezt a belső feszültséget nem közvetítette a környezetének. „A Szentatyában is megvan ez a belső feszültség, de ezt ő nem adja tovább, hanem békét és elfogadást közvetít – fogalmazott Alfréd atya. – Ezért én a szenvedő Krisztust láttam a Szentatyában.” Hozzátette, hogy

Ötvenhét tagból áll a kamilliánus rend nagykáptalanja; a résztvevők a világ minden részéből érkeztek, de a hangsúly áttevődött Ázsiára és Afrikára. Ennek a jele, hogy csak egyetlen európai van a tanácsban. „Azt lehet látni, hogy napjainkban Szent Kamill karizmája a szegények körében él” – fogalmazott György Alfréd.

Alfréd atya beszámolt arról a technikai nehézségről, amellyel a rendnek Nyugat-Európában, főként Németországban és Ausztriában kell szembenéznie: az intézmények, kórházak fönntartásának olyan magas elvárásai, szigorú szabályai vannak, melyeknek ők nem tudnak eleget tenni. Ezért

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »