A szentatya igenis szeret a magyarok között lenni

A szentatya igenis szeret a magyarok között lenni

Amikor 2021 szeptemberében Ferenc pápa csak hét órát töltött Budapesten és hetvenet Szlovákiában, visszhangzott az ország az elégedettségtől, mintha a pápalátogatás időtartama egy nemzetközi verseny lenne.  

Akkor átpolitizálták a pápalátogatást, sokan vélték úgy, hogy Vatikán részéről egyértelmű a jó ország, rossz ország megkülönböztetés szándéka! Több média, beleértve a BBC-t is azzal foglalkozott, miért tartózkodott ilyen sokáig Szlovákiában a katolikus egyházfő, amikor Magyarországon csak néhány órára állt meg. A BBC szerint ezzel azt üzente a következő évben esedékes országgyűlési választások előtt, hogy nem ért egyet Orbán Viktor politikájával.

Migránskérdésben és LGBTQ-ügyben Brüsszelhez hasonlóan vélekedik a szentatya, és állítólag több kivetnivalót talált a magyarországi határozott álláspontban, mint a sokkal simulékonyabb szlovákban.

Azt is felhozták akkor, hogy az erős magyarországi nemzeti politikai irányvonal nem csak Brüsszelnek szúr szemet, nem lehet túl vonzó az egységes katolikus világpolitikát képviselő egyházfő számára sem. A pápalátogatás Szlovákiának tehát diplomáciai siker, Magyarországnak pedig kudarc, fogalmazódott meg a szlovák vélemény. Vatikán ezzel küld erős jelzést Magyarország felé, elutasítva az ország külpolitikai orientációját.

Hírdetés

Még nekünk, felvidéki magyar katolikus hívőknek is szólhatott egyesek szerint a pápa üzenete: gondoljuk meg elsődleges hovatartozásunkat, hozták fel akkoriban.

Ferenc pápa 2021 szeptemberében részt vett az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) budapesti zárómiséjén. Nem volt ez egy szokványos dolog a múltban, ezért volt nagy jelentősége annak, hogy Ferenc pápa személyesen vett részt a zárómisén, hiszen az Eucharisztikus Kongresszusokon általában a pápai legátus képviseli az egyházfőt. Budapestre mégis eljött.

Megtapasztalt valamit a szentatya Magyarországon, ami számára fontos és értékes. A Elismeréssel tekint a magyar családpolitikára, arra, hogy hazánk kitart, és a „selejt kultúrája” helyett továbbra is az élet pártján áll. Az sem közömbös számára, hogy a jelenleg dúló háborúban Magyarország a béke pártján áll.

Ferenc pápa mostani háromnapos magyarországi látogatása nem igazolja tehát azokat a 2021-es szlovák véleményeket, miszerint a pápa rossz szemmel tekint az országra, bezzeg Szlovákia mennyire jó.

Most talán ugyanazok, akik 2021-ben kárörvendően és lenézően tekintettek az akkor rövidebb magyarországi tartózkodására, most azon siránkoznak, hogy miért nem áll meg és tölt el ugyanúgy pár órát Pozsonyban is, mint annak idején tette Budapesten. Milyen hasznos lett volna a kormánynak az előrehozott parlamenti választások előtt egy röpke pápalátogatás, és a jövőre esedékes köztársasági elnökválasztás előtt még Čaputová is tudott volna belőle profitálni. Viszont ennek az elmaradása miatt Magyarországon kárörvendő módon most senki sem örvendezik ….


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »