A szenátus elfogadta, hogy hozzák haza Románia aranytartalékát

A szenátus elfogadta, hogy hozzák haza Románia aranytartalékát

Elfogadta hétfőn a szenátus a Románia aranytartalékaira vonatkozó törvénytervezetet. A 16 tartózkodás mellett 60 támogató és 29 ellenszavazattal elfogadott jogszabály szerint „semmilyen gazdasági oka sincs annak”, hogy továbbra is fenntartsák a jelenlegi állapotot, amelyben a román aranytartalék 65%-át külföldön tárolják.

Liviu Dragnea és Şerban Nicolae kezdeményezők azt indítványozzák, hogy az aranytartalékot szállítsák haza, és legtöbb 5%-ban szabnák meg a külföldön tartható aranymennyiséget.

Traian Băsescu szenátor „óriási hibának” minősítette a jogszabályt, amely szerinte nem egyéb „fedezet nélküli nacionalista-populista gyakorlatnak”, amely arra épít, hogy az egyszerű ember nem érti meg az aranytartalékok hazaköltöztetésének nemzetközi vonatkozású következményeit, különös tekintettel egy esedékes újabb világválság körülményeire.

Hírdetés

Vlad Alexandrescu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora szerint ez az intézkedés Románia teljes hitelvesztéséhez vezetne a nemzetközi hitelpiacon, és az egyetlen hihető magyarázata az volna, hogy a Dăncilă-kabinet, már a „zsák fenekén kotorász” és nem talál több pénzt a bérek és nyugdíjak kifizetésére.

Florin Cîţu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviseltében úgy értékelte, hogy ‘semmilyen gazdasági logika’ nem ad okot arra, hogy a parlament beleszóljon a jegybank monetáris politikájába.

Az organikus törvények kategóriájába tartozó jogszabály esetében a szenátus az első megkeresett ház, a döntő szót a képviselőház plénuma mondja ki. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »