A szenátor vezetésével elzavarták az oltóközpont munkatársait egy romániai faluból

A szenátor vezetésével elzavarták az oltóközpont munkatársait egy romániai faluból

Országos botrány keletkezett Romániában azt követően, hogy Diana Șoșoacă, a román parlament felsőházának tagja a szimpatizánsaival néhány napja a Jászvásár megyei Răchiteni községből lényegében elzavarták az oltóközpont munkatársait. A települést előzőleg karantén alá helyezték a román hatóságok, mert állításuk szerint sok koronavírusos esetet regisztráltak, majd hozzá akartak kezdeni az ott lakók beoltásához. 

Csakhogy időközben onnan többen felhívták a szenátort azzal, hogy az embereket terrorizálják és azt mondják nekik, csak akkor mehetnek ki az utcára, ha beoltatják magukat. Ezután Diana Șoșoacă magával vitt egy nagyobb csoportot, behatoltak a faluba, körbevették az oltóközpontot és megakadályozták a helyi lakosok beoltását.  A tiltakozás során, amelyet a szenátorok több mint 40 percen keresztül élőben közvetítettek a Facebookon, Diana Șoșoacă és támogatói azt kiáltották: „Le a maszkkal! Le a maszkkal! A polgármestert börtönbe! Nincs oltás!” 

 Diana Șoșoacă a helyszínen kérdőre vonta az egészségügyi hatóságokat, hogy miért hazudnak, saját információira hivatkozva azt állította, a településen nincsenek koronavírusos esetek, a karantén elrendelése indokolatlan, az illetékesek valótlanságot állítanak. “Ez az évszázad legnagyobb hazugsága” – mondta Diana Șoșoacă a rachiteni-i karanténról.

Hírdetés

 Diana Șoșoacă szenátor azt állítja, hogy több falu „kérte, hogy avatkozzon közbe” ugyanis terrorizálják őket a hatóságok azért, hogy oltassák be magukat. A rachiteni-i karantén is ilyen, ahol azt mondták az egészségügyi szervek, hogy csak az jöhet ki a házából, aki beoltatja magát.

 Diana Șoșoacă, – akit Románia egyik legjobb ügyvédjeként is számon tartanak – kifejtette: „Azért érkeztünk a faluba, mert a helyiek és hozzátartozóik közölték velem, hogy karanténba helyezték őket, és nem értem, miért vannak karanténban. Ott nincs beteg, nincs fertőzött. Aztán megtudtam, hogy szombaton a helyszínre érkezik egy oltóközpont, és azt mondják az embereknek, hogy csak akkor lépnek ki a karanténból, ha mindenki oltva van, beleértve a gyerekeket is. Ez teljesen elfogadhatatlan. Megsérteni a választókerületemben élő állampolgárok alapvető alkotmányos jogait és ilyen feltételhez kötni a a legelemibb szabadságjogokat, ez lehetetlen!” – mondta a román parlament felsőházának tagja, aki egyértelművé tette, hogy továbbra is harcol a koronavírussal kapcsolatos hazugságok ellen.

A rachiteni-i incidensek ügyében az aktuális helyzetet a román hatóságok vizsgálják. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, mindenki feljelentett mindenkit, az egészségügyi hatóságok Diana Șoșoacă szenátort, aki válaszként az egészségügyi hatóságok eljárása miatt tett panaszt, valamint a település polgármesterét is beperelte.

Romániában legutóbb Flavia Grosan nagyváradi román tüdőgyógyász ügye került reflektorfénybe, aki azt állította, a magas halálozási arány azért következett be, mert a hatóságok rossz protokollt követtek. A román doktornőt a média hazugságokkal és rágalmakkal próbálta lejáratni, amiből az erdélyi magyar sajtó jelentős része is kivette a részét. 


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »