A szemhéjrángatózás okai

A szemhéjrángatózás okai

A szemhéjrángás, tikkelés meglehetősen bosszantó tud lenni, ráadásul jó néhány olyan tényező van, amely kiválthatja. Az okok ismeretében viszont több esélyünk is van arra, hogy véget vessünk neki, vagy megakadályozzuk.

Aki sokat kávézik, vagy teázik, annál a jelentős koffeinbevitel okozhat szemhéjrángást, mert a hatására a szívverés és az anyagcsere is felgyorsul, és az izmok is megfeszülnek – például a szemhéjmozgató izmok is. Ha gyakran tapasztalunk ilyesmit, érdemes lehet visszavenni a koffeinfogyasztásból – írja a Házipatika.com.

A testünk sokféleképpen reagálhat a stresszre, ezek közül az egyik lehet a szemtikkelés is. Ilyenkor érdemes kipróbálni valamilyen nyugtató teát, esetleg egy kis jógát vagy meditációt, ami segíthet megnyugodni.

Hírdetés

Ha valaki allergiás, a szervezetében hisztamin szabadul fel, erre pedig a test különféleképpen reagálhat – például viszketéssel, vagy épp szemhéjrángással is. Ilyenkor speciális szemcseppel enyhíthetőek a tünetek.

A szemhéj körüli izmok nagyon érzékenyek, így ha nem tartjuk eleget csukva a szemünket, vagyis nem alszunk eleget, nem lazulnak el, és rángatózással, remegéssel reagálhatnak. Ha ilyesmit tapasztalunk, mindenképp szakítsunk időt a pihenésre.

Ha szemüvegesek vagyunk, a szem önkéntelen rángatózása lehet az egyik jelzés arra, hogy más, esetleg erősebb lencséjű darabra lehet szükségünk. Rendszeres tikkelés esetén érdemes elmenni a szemészetre, és orvossal beszélni a tünetekről.

Nagyon ritkán, de előfordulhat, hogy a rángatózás oka agydaganat. Ha az összes többi okot teljesen kizártuk, akkor sem kell feltétlenül megrémülnünk, de a biztonság kedvéért mindenképpen forduljunk orvoshoz.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »