A székrekedés meglepő okai

A székrekedés meglepő okai

A székrekedés legismertebb okai között a rostokban szegény táplálkozás, a túl kevés folyadékfogyasztás, a székletvisszatartás és a mozgáshiányos életmód szerepel. Csakhogy ezeken kívül még jó néhány olyan dolog van, ami szorulást okozhat – olyasmik, amikre valószínűleg nem is gondolnánk.

Nem mindenkinek lesz székrekedése, aki ilyesmiben szenved, de a gyakori, folyamatosan visszatérő szorulás pajzsmirigyproblémára is utalhat, mivel ennek a szervnek a működése hatással van az anyagcserére – írja a Házipatika.com.

A fájdalomcsillapítók, különösen a narkotikumok az emésztőrendszer működését lelassíthatják. Ha valakinek ilyesmit kell szednie, gyakran javasolják mellé valamilyen enyhe hashajtó használatát is.

Az arra hajlamosaknál a csokoládé, illetve a csokoládéban lévő kakaó is okozhat székrekedést. Különösen gyakori ez az irritábilis bél szindrómában szenvedők esetében. Ha kakaó, csokoládé, illetve csokoládés édességek fogyasztása után gondunk van a székeléssel, inkább érdemes kerülni az ilyen ételeket.

Hírdetés

Ha valaki kalciumot, vasat, illetve az előbbieket tartalmazó multivitamin készítményt szed, az is hajlamosabb lehet a szorulásra. Különösen a vasat szedőknél gyakori a jelenség. Ilyenkor abba kell hagyni a szedést, ha pedig ez nem opció, akkor valamilyen székletlágyítót kérni az orvosunktól.

Furcsán hangzik, de ha valaki túl hosszú ideig, illetve túl gyakran használ hashajtót, annak szorulása lehet, mivel ilyenkor a szervezet hozzászokik a hatóanyagokhoz. Emiatt aztán előfordulhat, hogy a használatuk nélkül a székelés már egyáltalán nem megy.

Ha valaki sok tejterméket, sajtot fogyaszt, és mellé nem eszik elég rostot, az szintén számíthat székrekedésre. Ilyenkor a legjobb megoldás, ha megreformáljuk az étkezési szokásainkat, és próbálunk minél több rostot, mellé pedig sok folyadékot fogyasztani.

Jó néhány antidepresszánsnak székrekedés a mellékhatása. Ha ilyesmit tapasztalunk, akkor érdemes az orvosunkkal székletlazítót felíratni, esetleg kipróbálni valamilyen más gyógyszert.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »