A szegények kábítószere vezethetett a tragédiához

A szegények kábítószere vezethetett a tragédiához

Nehéz elképzelni, hogy egy olyan lepusztult téren, ahol egy bezárt diszkó előtt egy kibelezett Mercedes áll, a lelakatolt népboltra azt függesztették ki, hogy „Omlásveszély”, a szemben lévő elhagyatott gyárépület tetejéből pedig már gaz nő ki, a közelmúltban nagyon sokan jöttek össze. Pedig Borsodnádasdon így történt, és nemcsak azért hisszük ezt el a tér közepén söprögető közmunkás fiataloknak, mert egybehangzóan ezt állítják, hanem mert erről tanúskodik az a sok-sok mécses és virág, ami három lépcsőt is teljes hosszában betakar a Jézus Szíve-templomhoz vezető úton.

Itt találták meg ugyanis egy vízzel teli aknába dobva vasárnap éjjel annak a helyi 17 éves lánynak a holttestét, aki szombat este tűnt el. K. Csenge „rá nem jellemző módon” nem tért haza időben, s nem is jelzett a szüleinek. A rendőrök azután indultak el tűzoltókkal és polgárőrökkel a lány keresésére, hogy a szülők bejelentették eltűnését az ózdi kapitányságon. Először fél pár cipőjére bukkantak a templomhoz közeli erdős részen.

– Kerestük mindenhol a környéken őt és a ruháit, még a gyár bezárt területét is átnéztük – mondta egy szemtanú, aki hozzátette: „nagyon megnyomta a várost” a gyilkosság, mert nem szokott ilyesmi előfordulni ezen a településen.

A lányt ismerte, egy iskolába jártak. Azt mesélte róla, hogy rendes, szorgalmas tanuló volt, aki szabadidejében sokat szerepelt, énekelt. Ismeretes, lapunk írta meg először, hogy K. Csenge rendszeresen fellépett például az ózdi városi rendezvényeken, a város jobbikos polgármestere, Janiczak Dávid melletti szimpátiatüntetésen is felszólalt. A település vezetője a Magyar Nemzettől értesült a tragédiáról, megrendülten fogadta a hírt, úgy fogalmazott, hogy „el sem tudom képzelni, hogy milyen bestiális elkövetők lehetnek”.

Hírdetés

Borsodnádasdon a bestialitás mellett azonban másra, kábítószerre gyanakodnak a helyiek. – Normális ember ilyet nem csinál, csak ha magánkívül van – mondta a település közepén egy férfi, aki viszont ennél többet nem akart nekünk elárulni, mivel szerinte amúgy is sok a szóbeszéd, amit nem akar szaporítani. Társasága is hallgat inkább, csendben rázzák csak a fejüket, amikor érdeklődünk, vagy jó hosszúakat szívnak a cigarettájukból, mintha ettől megnémulnának. Egy asszony szólal csak meg a hátuk mögül: pecsétgyűrűs ujjait a szívére téve közli, hogy odahaza „egész éjjel nem tudtak aludni, úgy megviselte őket a gyilkosság”. De a kábítószer felemlegetésére csak annyit mond, hogy ő nem tud erről, ő nem él vele.

– Főleg a csövesebbek használják, tudja, a szegényebbek – mondja kérdésünkre egy falubeli. Ezt állítja a templomhoz, és így a holttest megtalálásának helyéhez közel fekvő Napközi kocsma csaposa is. De arról már többet mesél, hogy milyenek a borsodnádasdi kábítószeresek: vérben úszik a szemük, és háromezer forintból már egész napra „be tudnak állni”. A filléres drog elterjedését a kocsma is megérzi, érezhetően visszaesett a fogyasztás, amióta olyan szerek bódítanak a környéken, amit az interneten meg lehet rendelni, aztán házhoz viszi a postás.

Miközben beszélgetünk, néha megállunk és nagyokat hallgatunk. A vendégek ilyenkor a sörükből kortyolnak, mi pedig hallgatjuk, amint a rádióból szól a Mr. Bigtől a Wild World. Vad világ, vagy lehet, hogy inkább bolond az a világ, ami most megérkezett Borsodnádasdra.

– Nálunk nem volt gyilkosság, csak a szomszéd faluban, amikor egy csavarhúzóval nyakon szúrtak egy nyugdíjast – meséli a kocsmáros, majd hangnemet vált és felháborodik. – Én csak azt kérdezem, hogy miért nem ezzel foglalkozik a rendőrség, miért azzal, hogy megivott-e valaki egy pohár sört, mielőtt a kocsiba ült – kérdezi, de meg is válaszolja saját kérdését: mert ezzel foglalkozni is kellene, munka van vele.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság miskolci sajtótájékoztatója alapján azonban mi magunk arra a következtetésre jutunk, hogy a rendőrség foglalkozik ezzel a kérdéssel, jóllehet, azt nem tudták kijelenteni, hogy a gyanúsított kábítószer befolyása alatt állt-e a gyilkosság elkövetésekor. Mecser Tamás ezredes lapunk kérdésére elárulta, hogy jelenleg az orvos szakértői véleményre várnak, ennek birtokában tudja csak megerősíteni vagy cáfolni ezt a Borsodnádasdról származó információt. Az ezredes elmondása szerint a 20 éves helyi gyanúsított, B. Roland ismerte a lányt, és azt is elárulta a hatóságoknak, hogy a gyilkosság estéjén találkozott K. Csengével, ám a nyomozóknak félrevezető információkat adott erről. Csakhogy ellentmondásba keveredett, és mikor ezzel a nyomozók szembesítették, beismerő vallomást tett. Elmondta, hogy a lány eszméletét vesztette, ettől megijedt, s ezért tette be őt a vízzel teli aknába. Az orvosi jelentések szerint a lány ekkor még élt, halálát valószínűleg fulladás okozta. Kérdésre válaszolva Mecser Tamás úgy nyilatkozott, vizsgálják még, hogy a lány mitől vesztette eszméletét. Egyelőre nem tudják megmondani azt sem, hogy miért volt megtalálásakor ruhátlan a sértett, ugyanakkor hozzátette, hogy szexuális indíttatású bűncselekménynek nem találták nyomát. Állítása szerint „jelenleg egyértelműen kizárható”, hogy az előzetes letartóztatásba került B. Rolandnak tettestársa lett volna. A fiatal férfit a rendőrség őrizetbe vette, és kezdeményezik előzetes letartóztatását.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.09.06.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »