A Szeged-Csanádi Egyházmegyében több évtizedes hagyománya van a Szent Teréz-imanapnak

A Szeged-Csanádi Egyházmegyében több évtizedes hagyománya van a Szent Teréz-imanapnak

A kilencvenes években kezdődtek a Teréz-napok, Varga Attila – jelenlegi kiszombori plébános, aki a Nyolc Boldogság Papi Testvériségnek is tagja – kezdeményezése. Több korábbi helyszín után évről évre a makó-újvárosi plébánián tartják a lelki programot a Lisieux-i Szent Teréz ünnepét követő szombaton. Az idei, immár tizenötödik rózsaesőt október 5-én rendezték meg Makón.

A lelkinapról Farkas Ferenc írt beszámolót, amelyet szerkesztve közlünk.

Nemcsak a helybelieket szólítja meg a rózsaeső, hanem közeli és távolabbi településekről egyaránt érkeznek hívek Makóra. A terézi Krisztus-követés példája és a közkedvelt kármelita szent közbenjárásával kapcsolatos tapasztalatok sokakat vonzanak.

Az idei lelkinapon mintegy százötvenen vettek részt. Kiskunfélegyháza, Kecskemét, Békéscsaba, Hódmezővásárhely, Apátfalva, Budapest, Szeged, Makó, Mártély, Csanádapáca, Szegvár, Füzesgyarmat, Domaszék, Földeák, Ópusztaszer, Orosháza, Kiszombor, Szeghalom, Dombegyház, Üllés, Medgyesbodzás, Balástya, Csólyospálos, Báta, Gyula, Szentes és Szabadkígyós településekről érkeztek hívek a makói Szent László-templomba, ahol Lisieuxi Szent Teréz szobrát és arcképét szinte beborították a gyönyörű rózsadekorációk.

A hódmezővásárhelyi Farkas Noémi által vezetett Todah dicsőítő csapat biztosította a Kis Szent Teréz-imanap zenei szolgálatát.

A bevezető énekek után Pálfai Zoltán helyi plébános tartott előadást a szentmise misztériumáról.

Közös rózsafüzér-imádság zárta a délelőttöt.

Délután tanúságtételek hangzottak el, amit levélírás követett.

Többen már előre megfogalmazták imaszándékaikat, mások helyben írták le kéréseiket, amelyek teljesüléséhez Lisieux-i Szent Teréz közbenjárását is kérték, aki halála előtt megígérte: az lesz az ő mennyországa, hogy jót fog tenni a földön…

Hírdetés

A levélírás alatt elhangzott többek között Szent Teréz egyik legismertebb megzenésített verse: „Ha minden létező bűnt elkövetettem volna…”.

A makói Teréz-napokon évről évre részt vesznek a Szeged-Csanádi Egyházmegye fiatalabb papjai és szeminaristák is. Délután a jelen lévő atyák a templomban és a templomkertben több helyen is gyóntattak.

A három órakor kezdődő szentmise főcelebránsa a pappá szentelésének tízéves jubileumát ünneplő Máté János volt.

A szentbeszédet Varga Attila mondta, aki Lisieuxi Szent Teréz kis útját, a gyermeki bizalom és szeretet útját állította példaként a jelenlévők elé.

A szentmisét szokás szerint egyórás szentségimádás követte, melynek végén szentségi áldást kaptak a résztvevők.

*

Az ország számos településén vannak októberben Kis Szent Teréz-imatalálkozók, rózsaeső imaestek. Az egyik legrégebbi a makói, ahová évről évre jönnek a hívek, hogy közösségben tapasztalják meg: közel van az ég, Isten közel jön hozzánk szentjeiben.

Forrás: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Berényi József

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »