A szaúdi trónörökös pénzel csábítaná el Assadot

A szaúdi trónörökös pénzel csábítaná el Assadot

Mohammed bin Salman arra kéri Assadot, hogy szakítsa meg kapcsolatait Iránnal és a Hezbollahhal. 

A Hezbollahhal kapcsolatban álló libanoni törvényhozó szerint, Mohammed bin Salman szaúdi korona herceg a közelmúltban hatalmas pénzösszeget ajánlott fel Bashar Al-Assad szíriai elnöknek konfliktusoktól sújtott országa újjáépítéséhez, azzal a kitétellel, hogy Assad szüntesse meg kapcsolatait Iránnal és a libanoni ellenállási mozgalmakkal.

A libanoni arab nyelvű al-Mayadeen televíziós hírhálózattal folytatott exkluzív interjújában Nawwaf Musawi elmondta, hogy egy szaúdi küldött továbbította az üzenetet a szíriai elnöknek, azzal, hogy a szaúdi rezsimnek nem jelent problémát, ha Asszad továbbra is hatalomban marad, abban az esetben, ha a damaszkuszi kormány megszakítja kapcsolatait Teheránnal és Hezbollahhal.

Musawi megjegyezte, hogy Assad nem habozott nyíltan elutasítani a szaúdiak ajánlatát, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a szíriai elnök jelenleg az Izraellel szembeni ellenállási mozgalom középpontjában áll.

Szíriát 2011 márciusától kezdődően külföldről szponzorált terrorista csoportok csapásai sújtják. A szíriai kormány szerint az országban mérhetetlen pusztítást végző terrorista csoportokat az izraeli rezsim, valamint nyugati és regionális szövetségei támogatják.

Hírdetés

A népvédelmi egységek szövetséges harcosainak támogatását élvező szíriai hadseregnek a közelmúltban sikerült visszafoglalni az Iszlám Állam és más külföldi hátterű terrorista csoportok által uralt területek jelentős részét. Miután biztosították a fővárost, Damaszkuszt és más kulcsfontosságú területeket, sikeresen felszabadították az ország szinte teljes déli részét.

A lázadók fellegvára azonban továbbra is az észak-nyugati Idlib tartománya, amelynek felszabadításáért a szír kormányerők teljes körű katonai műveletet indítanak.

Militánsok ellenőrzése alatt állnak még a középnyugati Hama tartományának egyes területei, és néhány, a török határ közelében fekvő lakatlan terület.

Továbbra is folynak a tárgyalások az USA által támogatott Szíriai Demokratikus Erők (SDF) és a szíriai kormány között a szíriai erőszak végleges felszámolásának módjáról.

Orientalista.hu – Vivkamar, Press TV


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »