A szaúdi koronaherceg amerikai zsidó vezetőkkel tárgyal

A szaúdi koronaherceg amerikai zsidó vezetőkkel tárgyal

Mohamed Bin Salman herceg két hetes látogatáson vesz részt az Egyesült Államokban, mely során több vezető amerikai politikussal és Trump elnökkel is találkozik. A herceg  programjában szerepel egy találkozó, mely során amerikai zsidó vezetőkkel tárgyal.

A megbeszélés fő napirendi pontjai a szaúdi-iráni ellentét, a palesztin-izraeli konfliktus és az antiszemitizmus elleni küzdelem lesznek. Bin Salman herceg már a látogatása első napjaiban tárgyalt Trump elnök vejével Jared Kushner-rel, aki maga is ortodox zsidó családból származik és jelentős figurája az amerikai Izrael lobbinak.

A herceg Izraelhez való közeledése nem újdonság, hiszen már az apja, a szaúdi uralkodó Salman király is többször fogadott amerikai zsidó vezetőket Szaúd Arábiában. Az utóbbi években azonban egyre erősebb volt a közeledés Izrael irányába hiszen a két országot összekötötte több közel-keleti állam elleni közös fellépés. Jelenleg a közös ellenségük Irán, azonban már évek óta együttműködnek a különböző terrorszervezetek létrehozásában és támogatásában. A szaúdi vezetők jelentős szerepet játszottak még a 70-es évek végén a Talibán, majd később az Al-Kaida létrehozásában Afganisztánban. (mellyel Donald Rumsfeld, a korábbi amerikai védelmi miniszter volt az USA kapcsolattartója) Később azonban, több olyan terror szervezetet és fegyveres csoportok is létrehoztak, melyek támogatásában már Izrael is aktív szerepet játszott.

Hírdetés

A legjelentősebb együttműködésük azonban egyértelműen a szíriai kormány ellen előkészített közös puccskísérletük során létrejött Iszlám Állam, és a hozzá kapcsolódó csoportok támogatása. Az Iszlám Állam és többi szélsőséges iszlamista csoport Szaúd Arábiától kapott ideológiai és pénzügyi támogatást, míg Izraeltől katonai eszközöket és egyéb segítséget kapott. A szíriai harcok során többször is előfordult, hogy a szíriai kormány ellen harcoló terroristákat a cionisták által megszállt Golán fennsíkon található izraeli katonai kórházakban látták el. Ezen kívül rengeteg katonai felszerelés érkezett számukra a cionista kormánytól. Sokszor a terroristáknak átadott katonai járművek esetében nem is fáradtak azzal, hogy levegyék róluk az izraeli rendszámot. Továbbá igen jelentős mennyiségben érkezett a szíriai frontra katonai híradástechnikai eszköz, sőt még élelmiszer segély is Izraelből.

Sokak számára már az is régóta különös volt, hogy az iszlám ,,szent harcosai,,, akik a vallásukért és a ,,földjeiket megszálló hitetlenek,, ellen harcolnak sohasem fordultak Izrael ellen, mely már 70 éve tartja megszállva az iszlám harmadik legszentebb városát Jeruzsálemet. És mindez a szaúdi-izraeli együttműködés eredménye. Szaúd Arábia külügyminisztere Adel Al-Jubeir mégis azt hangoztatja, hogy a két ország közötti tárgyalások nem jelentik egyből azt, hogy diplomáciai kapcsolat is lenne közöttük. Természetesen ez is szemfényvesztés, hiszen a cionista állam már évek óta tart fent ún,, kereskedelmi irodákat,, több Öböl menti arab országban, melyeken keresztül Szaúd Arábia is közvetlen kapcsolatot tart fent az izraeli kormánnyal.

A szaúdi és izraeli kapcsolatok elmélyülése miatt újra előkerülnek azok a szóbeszédek, melyek szerint a Szaúd család zsidó eredetű és az 1700-as években egy Mordechei Bin Ibrahim Bin Moshe nevű, Bászrából származó zsidó kereskedő alapította. A több helyen is felröppent hírekben nem lehetünk száz százalékig biztosak, ám ha igaz a történet akkor csupán összenő ami összetartozik.

Orientalista.hu – Al-Isfahani


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »