A szankciós kecsup

A szankciós kecsup

A világon – lakosságarányosan – a legtöbb kecsupot és majonézt Oroszországban fogyasztják. Valami rejtélyes okból az orosz ember imádja ezeket a termékeket. Oroszoknál láttam először: majonézzel vastagon megkent kenyér, rajta felvágott savanyú uborkával. Ahogy a kecsup szendvicskrémként használata se ritkaság.

A Balkánon ez pl. nem ismert, a Balkánon ljutenica van, ami hasonlít ugyan a kecsuphoz, de nem azonos vele: bár a fő összetevő szinté a paradicsom, de nem csak paradicsomot tartalmaz, s nem annyira homogenizált. Szóval a Balkánon a két termék teljesen külön van, a használatuk is más – pl. senki se kenne kenyérre kecsupot, s salátához se keverné.

A világ legnagyobb gyártója a Heinz. Természetesen csatlakozott az oroszellenes szankciókhoz idén, szóval ma már csak kis mennyiségben van Heinz-termék Oroszországban, csak másodlagos importból. Ennek persze a legjobban Kína örül, ma már a kínai kecsupipar nagyobb az amerikainál, csak eddig alig exportáltak – most elkezdték, megjelent a kínai kecsup Oroszországban.

Hírdetés

Egyébként van saját orosz gyártás is, a paradicsom jól megterem egyes dél-orosz részeken, de a mennyiség kisebb a fogyasztásnál. Szóval nagyok a lehetőségek a kínai kecsup előtt.

Igenám, de a Heinznél akadt egy kis baj. Legyártva, megcímkézve oroszul a sok millió kész termék! Most mi legyen? Átcímkézni? Az drága. Aztán kipattant az ötlet: Bulgáriában hasonló betűk vannak, hasonlít a nyelv is, szállítsuk oda!

S tényleg. Korábban sose láttam bolgár üzletben orosz szöveges kecsupot.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »