A szankciók atombombája, a SWIFT

A szankciók atombombája, a SWIFT

Oroszországgal szemben az egyik legsúlyosabb gazdasági korlátozást jelentené, ha kizárnák az egész világot évtizedek óta átszövő a globális fizetési rendszerből, amely a SWIFT ( Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) néven ismert.

 A döntés azonban azt vonja maga után, hogy rendkívüli gondot jelenthet az energiabeszerzés, a leányvállalatok közötti utalások, bármilyen külkereskedelmi tevékenység. Természetesen ez komoly érvágást jelente számos uniós tagállamnak is, nem csak az oroszoknak. 

Hírdetés

Ha az orosz bankrendszert elvágják a globális bankrendszertől, azaz letiltják a SWIFT üzenetküldő rendszer használatát az orosz bankoknál, az teljes káoszt okozhat, számos követelést, vagy számlakiegyenlítést lehetetlenné tesz. A rendszert 1973-ban alapították, a legfontosabb cél az volt, hogy az egész világra kiterjedő hálózaton keresztül lehessen pénzt mozgatni a bankszámlák között. Ez a rendkívül biztonságos platform közel 200 mintegy 11 ezer bankját köti össze.

A SWIFT nem más, mint a bankok globális Gmail-rendszere, azaz egy telekommunikációs eszköz, melyen keresztül naponta 42 millió üzenet cserélt gazdát az elmúlt évben. 2014-ben egyszer már megfenyegették Oroszországot a SWIFT-ről való levágással, akkor ennek lehetősége a Krím annektálása miatt merült fel. Akkor Moszkva 5 százalékos GDP visszaeséssel számolt erre az esetre. Vagyis az oroszoknak dollármilliárdokban mérhető lenne a káruk, ha ez bekövetkezne. Ám az orosz pénzügyi rendszer sokkal jobban beágyazódott a globális bankrendszerbe, így a kitiltás nagy valószínűséggel komoly károkat okozna az európai bankoknak is. (Portf., Bl, ú)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »