A szakszervezet felszólította a politikusokat, hogy nyugtassák le a helyzetet az egészségügyben

A szakszervezet felszólította a politikusokat, hogy nyugtassák le a helyzetet az egészségügyben

Az Orvosszakszervet felszólítja a politikusokat, hogy nyugtassák le a helyzetet az egészségügyben és üljenek ismét tárgyalóasztalhoz. Semmilyen új követelésük nincs – mondta csütörtökön Peter Visolajský, a LOZ vezetője.

Igor Matovič pénzügyminiszter szerinte csak árt az egész helyzetnek. A stabilizációs járulékot, amelyet szerdán javasolt, nem oldja meg a szlovák kórházak helyzetét a szakszervezeti vezető szerint. A 10 ill. 5 ezer eurós stabilizációs járulékkal csak azokat lehetne a kórházakban marasztalni, akik jelenleg is ott dolgoznak, az orvoshiányt azonban nem oldja meg Visolajský szerint.

“Úgy akarjuk beállítani az orvosok bérezését, hogy vonzza a medikusokat, hogy jöjjenek orvosok Csehországból is külföldi tapasztalatukkal együtt”

Hírdetés

mondta Visolajský, aki saját bevallása szerint elutasítja a stabilizációs járulékot, melyet kaphatna, és ami tekintve 17 ledolgozott évét, 27 ezer eurót jelentene. Inkább új kollégákat, új nővéreket és az egyetemek által kitermelt minőségi orvosokat szeretne.

Visolajský elmondta, hogy a LOZ és az egészségügyi minisztérium már közel van a végleges megegyezéshez. Ezért is lepték meg őket Igor Matovič szerda esti kijelentései, ami az eddigi igyekezetüket “teljességgel kidobta a kukába”. Ellenben kiemelte az egészségügyi miniszter konstruktív hozzáállását.

Visolajský most arra vár, hogy a hét megmaradt követelésük bekerüljön a törvényekbe és jóváhagyásra kerüljön a parlament által.

teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »