A szakmáról családias, baráti légkörben – KÉPEKKEL

A szakmáról családias, baráti légkörben – KÉPEKKEL

Az elmúlt napokban rendezték Gyulán a Tűzoltók Nemzetközi Csillagtúrájának 24. találkozóját, amelyről fontosnak tartjuk, hogy portálunkon is megemlékezzünk, bár a Magyarországon a legkeletibb nyugati városnak aposztrofált Gyula még a legközelebbi felvidéki településtől is mintegy háromszáz kilométerre fekszik. A Világtalálkozóként is jelzett esemény egyik fő érdekességét abban látjuk, hogy az önkéntes tűzoltók mozgalmára és hálózatára alapozva egy olyan rendezvénynek lehettünk megfigyelői, amely során a szakmai munka folyamatosan vegyült a barátkozással és a családias hangulattal.

Végső soron ez volt a Csillagtúrák 1975-ös indulásának a fő kiváltó oka is – hogy az alapvetően férfiak gyakorolta hivatás szakmai találkozói ne csak egy nemre korlátozódjanak, hanem tevékeny jelenlétet biztosítson az egész családnak. A német területről induló kezdeményezés egészen a Covid-járványig kétévente került megrendezésre mindig más-más helyszínen. Ahogy azt Dudaszeg József, immár nyugalmazott tűzoltó ezredestől, sokéves gyulai tűzoltóparancsnoktól portálunk megtudta, magyar részvételre először 1988-ban került sor, azaz még a Nyugat-Kelet között lévő eszmei és tényleges vasfüggöny lebontása előtt.

Hírdetés

Azt már Gazsó L. Ferenc, az esemény sajtófőnöke hangsúlyozta, a 2004-es találkozó minden várakozást felülmúló érdeklődés mellett zajlott, ekkor az USA-ból, sőt Japánból is érkeztek résztvevők. A rendezvényről szóló beszámolót még a CNN világszolgálata is leadta, annyira jó benyomást tett maga az akció, de a meghitt gyulai miliő is a hírcsatorna kelet európai tudósítójára. A sajtófőnök nem rejtette véka alá, hogy az öt év kényszerű szünet után most újraéledő Csillagtúra idei résztvevői összetétele elsősorban Európára szorítkozik. Kérdésünkre, hogy felvidéki vagy szlovákiai résztvevő jelentkezett-e, annyit tudtunk meg Dunaszeg ezredestől, hogy egyéni szinten röviden köszöntötte őt egy szlovákiai tűzoltó, de testületileg nem regisztrált egy felvidéki szervezet sem.

Volt továbbá az Csillagtúra általános hangulatának megfelelő vidám, játékos szakmai verseny, amely elsősorban a résztvevők és a közönség jó hangulatát tartotta fenn, de volt olyan bemutató is, amely teljes odafigyelés és koncentráció mellett egy autós mentés menetét mutatta be.  A rendezvény tényleges központját viszont nem a konferenciatermek vagy a gyakorlópálya, hanem a festői környezetben, a gyulai vár tövében felállított több mint ezer fő befogadására alkalmas rendezvénysátor jelentette. Itt koraestétől már szólt a fúvós- vagy a sramlizene, és főképpen a sörivó nemzetek nem voltak restek, és a müncheni Oktoberfesthez hasonló hangulatot teremtettek felelős sörfogyasztás mellett. Ahogy azt Gazsó sajtófőnök kiemelte, a tűzoltókban – érkezzenek bárhonnan is -, a baj, a veszély vagy a katasztrófaérzet tapasztalása sokkal könnyebben váltja ki a kölcsönös szolidaritást és a barátságot.  

Az IFSO elnöksége döntésének értelmében két év múlva a rendezvény három Trieszt melletti település közös rendezésében valósul majd meg, s bízzunk benne, hogy akár felvidéki részvétellel is! Rövid beszámolónkkal és képgalériánkkal talán mi is hozzájárulhatunk ehhez.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »