A szakértők a határokról és a tesztelésről is egyeztetnek Matovičcsal

A szakértők a határokról és a tesztelésről is egyeztetnek Matovičcsal

A szlovák tudományos szakemberek a Covid-automatáról, a mozgáskorlátozásról, a nyomkövetésről és a Covid-19-pozitív minták szekvenálásáról is egyeztetni akarnak Igor Matovič (OĽANO) kormányfővel. Emellett szerintük át kellene értékelni a rendszeres tesztelést is – jelentette ki Pavol Čekan tudós és Vladimír Krčméry orvos a keddi találkozó előtt.

 Krčméry fontosnak tartja a határátlépések korlátozását. Felidézte, hogy az új koronavírust külföldről hurcolták be Szlovákiába. Problémaként jelölte meg a túltelített járatokat működtető légitársaságokat, szerinte ezeknek soha nem szabadott volna leszállniuk Európában. Hozzátette: megoldást kell találni a légtér problémájára, és összességében csökkenteni kell az országon belüli mobilitást is. „Többen amellett vagyunk, hogy befelé nyissunk” – mondta.

Hírdetés

Čekannal egyetértettek abban, hogy szisztematikusan szekvenálni kell az olyan személyektől vett mintákat, akik a fertőzőbb és halálosabb variánsok által jobban sújtott országokból érkeztek Szlovákiába. Čekan szerint az lenne az ideális, ha hetente 500 mintát szekvenálnának. Bízik benne, hogy a világjárványt rövidesen sikerül megfékezni.

A kormányfő keddre több tudományos szakembert is meghívott a kormányhivatalba. Azt szeretné velük megvitatni, hogyan lehetne megállítani a kórházi kezelésre szoruló, koronavírus-fertőzött vagy Covid-gyanús betegek számának növekedését. A miniszterelnök rámutatott, hogy a kórházban kezelt fertőzöttek száma a kijárási tilalom és a COVID automata bevezetése ellenére is növekvő tendenciát mutat. Választ vár tehát arra a kérdésre, hogy miképpen kellene módosítani a szabályokat.
 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »