A szakadárok elfoglalták az elnöki palotát Ádenben a kormányhoz hű erőktől

A szakadárok elfoglalták az elnöki palotát Ádenben a kormányhoz hű erőktől

A Dél-Jemen függetlenségéért küzdő szakadárok szombaton elfoglalták az elnöki palotát Ádenben a Szaúd-Arábia által támogatott kormányhoz hű erőktől és megerősítették a kikötőváros ellenőrzését – közölték helyi források és a sajtó.

Egy nevét elhallgató forrás elmondta, hogy számos elnöki gárdista csatlakozott a szeparatistákhoz. Ez utóbbiak a világhálóra feltettek egy videót, amit a nemzetközileg elismert jemeni elnök Abed Rabbó Manszúr Hádi kormányának korábbi székhelyén, az elnöki palota belsejében készítettek szakadár fegyveresek.

Szombaton a szakadárok arról is beszámoltak, hogy Áden környékén számos, korábban a kormányhoz hű erőknek bázisul szolgáló katonai támaszpontot is ellenőrzésük alá vontak.
A történtek után a Hádi kormány külügyminisztériuma azzal vádolta meg a szakadárokat, hogy államcsínyt követtek el a nemzetközileg elismert kormány ellen.

Hírdetés

A helyi sajtó értesülése szerint az elmúlt 24 órában 30 ember halt meg, több tucatnyian megsebesültek a kormányerők és a szeparatisták összecsapásaiban Ádenben.

Szaúd-Arábia szombaton arra szólította fel a feleket, hogy sürgősen tartsanak találkozót a sivatagi királyságban, hogy rendezzék nézeteltéréseiket. A Rijád vezette koalíció képviselője egyben a harcok azonnali beszüntetésére szólított fel, hozzátéve, ha ez nem következik be, akkor katonai erőt vetnek be a tűzszünet megsértőivel szemben.

Értesülések szerint a Déli Átmeneti Tanács máris jelezte, hogy kész azonnal beleegyezni egy tűzszünetbe és felfüggeszteni a harcokat.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »