A Szabadkőművesek idén ünneplik fennállásuk 300. évfordulóját

A Szabadkőművesek idén ünneplik fennállásuk 300. évfordulóját

Jóindulatú óvás: az orosz Sputnik News hírügynökség angol nyelvű szolgálata által közölt ténybeszámoló nagyon fog fájni azoknak, akik kétségbeesetten akarnak bizonyos tényeket nem tényeknek beállítani!

A cikk ezzel a címmel jelent meg: „A Szabadkőművesség a felvilágosodás korszakának gyermeke” – mondta német páholyának alelnöke.

A beszámoló így indul: „A rejtélyes, globális szervezet, a Szabadkőművesek idén ünneplik 300 éves fennállásukat”. Ennek alkalmával a Sputnik megszólaltatta Peter Doderert, a szervezet német ágazatának alelnökét.

A Szabadkőműves szervezetet 1717. június 24-én alapították, amikor egy csoportjuk létrehozta a londoni „nagypáholyt”. A szabadkőművesek akadálytalanul dolgozhattak egész Európában, elsősorban katedrálisok építésével foglalatoskodtak. Ekkor alakították ki ismert jelképüket.

A mozgalomnak ma világszerte mintegy 2,6 – 5 millió tagja van. Közülük mintegy 15 ezer él Németországban, mint Doderer, aki a píárért is felelős.

A Sputnik azt kérdezte tőle, miként bánik a nyilvánossággal e hírhedten titokzatos szervezet. Azt felelte:

Hírdetés

„Ez a mi problémánk. A Szabadkőműveseket nem a nyilvánosság kedvéért hozták létre”.

Elmondta, a Szabadkőművesség a felvilágosodás korszakának gyermeke. Ekkor a titkolódzás racionális gyakorlatnak számított. Ugyanis az olyan forradalmi eszmék elterjesztését, mint a szabadság, egyenlőség és a rabszolgaság felszámolása, sem az egyház, sem az uralkodók nem szerették.

„Nem nevezném titoktartásnak, hanem egy nem kiszivárogtatási korlátnak”

– nyilatkozta.

Folytatás:

http://magyaridok.hu/kulfold/szabadkomuvesek-iden-unneplik-fennallasuk-300-evfordulojat-2596405/

 


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »