A svédországi magyarok megvédték a magyar kormány családvédelmi akciótervét

A svédországi magyarok megvédték a magyar kormány családvédelmi akciótervét

Érthetetlen, hogy a bejelentett családtámogatási terv miért váltott ki heves indulatokat. Minden ország kormányának szuverén joga, valamint kötelessége, hogy lehetőségei szerint országa állampolgárainak a boldogulását elősegítse – közölte a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének vezetősége szombaton.

„Svéd állampolgárokként büszkék vagyunk a világszerte elismert és irigyelt szociális hálóra, amely általános jólétet biztosít minden svédországi lakosnak. A bejelentett magyarországi családvédelmi terv is ezt szolgálja. Nem kirekesztő, hisz Magyarország minden állampolgára részesülhet a javasolt támogatásból, vallási vagy etnikai hovatartozástól függetlenül” – hangsúlyozták, hozzáfűzve, mindenki maga döntheti el, hogy él-e ezzel a lehetőséggel vagy sem.

Mint írták, a magyar kormány szándéka, hogy pozitív jövőképet teremtve, lehetőségei szerint olyan életfeltételeket kínáljon a Magyarországon élőknek, hogy helyben maradva, ott boldogulva tervezzék maguk és családjuk jövőjét.

„Úgy véljük, hogy ez a szándék vezérelte, vezérli Svédország kormányát is a svéd szociális intézkedések létrehozásában. Közös Európánk több mint ezeréves államiságának története is ezt sugallja. Szeretnénk, ha a jövőben Svédország és Magyarország kapcsolatát a kölcsönös megértés és egymás iránti tisztelet jellemezné” – áll a közleményben, azzal együtt, hogy erre komoly esélyt ad a két ország közötti kitűnő gazdasági és minden más vonalon tapasztalható együttműködés.

Hírdetés

Bekérették szerdán a svéd külügyminisztériumba a magyar nagykövetet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Annika Strandhäll svéd társadalombiztosítási miniszterre tett kijelentései miatt.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett családvédelmi akciótervről Annika Strandhäll azt a megjegyzést tette közzé a Twitteren, hogy „riasztó, ami Magyarországon történik”. „Most azt akarja Orbán, hogy több »igazi« magyar gyermek szülessen”, s üzenetében továbbá azt állította: mindez a 30-as évek Németországát idézi, és a kormány kihasználja a magyar nőket. A magyar külügyminisztérium válaszul bekérette a svéd nagykövetet, hogy tiltakozzon Strandhäll szavai ellen.

Semjén Zsolt „szegény beteg teremtménynek” nevezte a svéd tárcavezetőt. „Magyarországnak mit kellene akarnia, ha nem azt, hogy Magyarországon magyar gyerekek szülessenek (…) Amit az a szegény teremtés mondott, az maga az aberráció” – idézte Semjént az SVT svéd televízió.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »