A svédeknek elegük van a torz médiából

A svédeknek elegük van a torz médiából

A megkérdezettek 54 százaléka állította a svéd Médiatanulmányok Intézetének felmérése szerint, hogy az ország médiája nem mondja el az igazságot a bevándorlással összekapcsolható társadalmi problémákról. Éppen feleannyian vélik ezt másképpen.

Mindezzel párhuzamos a bevándorlásellenes Svéd Demokraták töretlen népszerűsége: minden negyedik-ötödik választópolgár voksára számíthatnak majd a jövőre tervezett parlamenti választásokon.

Eddig is érkeztek már hírek arról: Svédországban a fősodorbeli média – amennyire lehetséges – igyekszik a szőnyeg alá söpörni a bevándorlással kapcsolatos gondokat. De most felmérés erősíti meg: a svédek többsége szerint is torzít országuk sajtója. A stockholmi Médiatanulmányok Intézete a héten közölt tanulmánykötete szerint – amelyre a Breitbart hírportál hívta fel a figyelmet – a válaszadók 54 százaléka vélte úgy, hogy a médiájuk nem mondja el az igazságot a bevándorlással összefüggő társadalmi problémákról, míg 27 százalék volt ezzel ellentétes állásponton.

Lars Truedson, az intézet igazgatója azt írta a Dagens Nyheter vezető svéd lapban, figyelmeztetve a szakma hitelvesztésére: komoly vitára van szükség azzal kapcsolatban, hogyan is dolgozik a média. A svéd sajtó annyira odafigyel például arra, hogy a bűncselekményeknél ne utaljon az elkövető származására, hogy emiatt fotóhamisítással is vádolható. Ugyanis a képeken megváltoztatják a gyanúsítottak bőrszínét.

Hírdetés

Az utóbbi években a skandináv állam fogadta lakosságarányosan a legtöbb menekültet – évente mintegy százezer főt –, és éppen a bevándorlásnak köszönhetően a népessége nemrég megelőzte Magyarországét, mintegy 250 ezer fővel. Az új társadalmi problémák zavargásokban, a hatóságok által is elkerült „no-go” zónákban, a másik oldalon pedig menekültszállások felgyújtásában is megmutatkoztak.

Az utóbbi években a magyar sajtóban is megjelentek információk arról, hogyan „falaz” a média. – Az illegális bevándorlókat érintő bűncselekmények politikailag nem kifizetődő témák – reagált egy magát meg nem nevező pszichológus szerint a Dagens Nyheter újságírója, amikor az illető azzal kereste meg, 2015-ben egy fesztiválon migránsok zaklattak kiskorú lányokat. Erre ezért csak később derült fény. – Komoly megbélyegző erő Svédországban a mainstream (fősodorbeli) média. Rá akarnak ijeszteni az átlagemberekre, hogy ne mondják ki a véleményüket.

Ez kimondottan fanatikus, ideológia által vezérelt újságírás, az égvilágon semmi köze a szólásszabadsághoz – állította a hazánkba költözött, könyveit nálunk is megjelentető svéd Daniel Friberg tavaly, a Magyar Hírlapnak adott interjújában.

Ebben arról is beszélt: „öt jelentős napilapunk van, de ugyanazt a kurzust képviselik. Amikor például el akarnak tussolni valamilyen, a bevándorlókhoz köthető bűncselekményt, mind hallgatnak róla”. Szerinte a svéd sajtóban – beleértve a közszolgálati médiát is – elsősorban szélsőbaloldaliak dolgoznak.

Magyar Idők – Szőcs László


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »