A svédek végleg leszámolnak a szeméttel

A svédek végleg leszámolnak a szeméttel

Svédország innovatív megoldásokat kínál a hulladékgyűjtés és újrahasznosítás területén. A hulladék kezelésével és újrahasznosításával kapcsolatban utcahosszal vezetnek a világ előtt és az általuk kifejlesztett szeméterőmű-rendszerek kiemelkedő értéket képviselnek.

Svédországban kiterjedt és hatékony hulladékgazdálkodási rendszerek működnek, a települési hulladék a lerakókban szinte nem létezik. A háztartási szemét mintegy 99 százaléka energiát vagy anyagokat hasznosít, így fordulhat elő hogy élen állnak ebben a nagyon fontos „versenyben” – derül ki a Swedish Cleantech beszámolójából.

Hulladékaikat integrált rendszerekben kezelik, és távfűtésként, villanyáramként újrahasznosítják. Ennek fényében különböző kezelési módszereket alkalmaznak a hulladék jellegétől függően, hogy lehetővé tegyék azok erőforrásként történő felhasználását.

Találmányuk olyan módszert jelent, amely alkalmas olyan hulladékokra újrahasznosítására, amelyeket más módon nem lehetne.

Hírdetés

Svédország a saját hulladékából több energiát nyer, mint bármely más ország. Hulladékgazdálkodási rendszerei folyamatosan fejlődnek, amely hosszú, kitartó munka eredménye, az önkormányzatok és a magánbefektetők pedig grandiózus együttműködést tanúsítanak évről évre.

Az új technológiák kifejlesztéséhez bátorságra és kockázatvállalásra van szükség,

de minden jel arra utal, hogy nélkülözhetetlen infrastrukturális beruházásokat tudnak végrehajtani.

A tendenciát jól mutatja, hogy egy stockholmi hőerőmű olyan üzemmé válik 2020-ig, amely teljesen leszámol a fosszilis tüzelőanyagokkal. Svédország 2020-ig hajtaná végre a „zéró hulladék” tervet.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »