A svéd kormány szerint a viking rúnák náci jelképek

Hatalmas felháborodást váltott ki a jóérzésű svédek körében az igazságügyi miniszter, név szerint Morgan Johansson legújabb ötlete. A svéd kormányt képviselő szociáldemokrata politikus azzal állt elő, hogy meg kell vizsgálni azokat a jogi lehetőségeket, melyek lehetővé tennék az ősi viking rúnák betiltását. Indoklásában Johansson arra hivatkozik, hogy a skandináv tradíció részét képező rúnák (ősi írásjelek) napjainkban a „neonáci” csoportok közkedvelt szimbólumai, ezáltal alkalmasak a gyűlöletkeltésre.

A törvényjavaslat, melynek pontos tartalmáról május végén dönthet a bevándorláspárti miniszter, kiterjedne a rúnákkal ellátott szimbólumokra, képekre és ékszerekre is.

Természetesen sokan felháborodtak, miután értesültek a svéd kormány legújabb agymenéséről. A közösségi médiát elárasztották a javaslatot ellenző tartalmak, a jóérzésű svédek között konszenzus jött létre az ügyben.

Ezentúl Tiwaz (más néven Tyr) rúnáját sem lehetne viselni Svédországban.

Hírdetés

Leggyakoribb érv, hogy a rúnák betiltásával a kormány a vallásszabadság jogát is megsértené, ugyanis az ősi skandináv vallás követői számára ezek a jelképek spirituális erővel bírnak. A pogány vallású svédeket tömörítő legnagyobb szervezet, a Nordiska Asa-samfundet (Északi Asa-közösség) aláírásgyűjtésbe kezdett, melyet már több mint 10 ezren írtak alá.

Egyébként nemcsak az ősi hit követői ellenzik a javaslatot, minden, a múltjára büszke svéd a nemzet elleni támadásként értékeli a szociáldemokrata Johansson ötletét. Az ügyben a bevándorlásellenes Svéd Demokraták korábbi parlamenti képviselője, Jeff Ahl is megnyilvánult. A politikus a Twitteren fejtette ki, hogy miközben a bevándorláspárti kormány nagy támogatója a multikulturalizmusnak, a svédeknek nem lehet saját kultúrájuk, a mostani javaslat nyílt támadás a svéd nemzet öröksége és gyökerei ellen.

Remélhetőleg a náci veszélyt vizionáló svéd politikai elit a Bluetooth jelölésével kivételt tesz majd, ugyanis az ismert szimbólum az áfonyaevési szokásai miatt Kékfogú Harald (angolul Harald Bluetooth, dánul Harald Blåtand) néven ismert középkori dán király monogramjának rúnáiból áll össze.

888.hu


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »