A svéd kormány betiltaná a “gyűlöletkeltő” ősi viking rúnákat

A svéd kormány betiltaná a “gyűlöletkeltő” ősi viking rúnákat

A svéd kormány újabb agyrohasztó ötletéről ír a Voice of Europe: illegálisnak akarnak nyilvánítani bizonyos rúnákat és más, ősi skandináv szimbólumokat.

(Vadhajtáso.hu)

A hivatalos indoklás, hogy a nácik is használták őket a második világháború során. A kezdeményezés mögött a szociáldemokrata igazságügyi miniszter, Morgan Johansson állhat.

Hírdetés

Tekintve, hogy ezek a rúnák több mint 1200 évesek, nyilvánvalóan semmi közük a nácikhoz. Rengeteg svéd számára a rúnák fontos részét képezik az asatru vallásnak (a vikingek vallása), mások szemében egyszerűen a történelmük részei, így becsben tartandók. Egyébiránt a svéd értelmezés szerint minden olyan megnyilvánulás rasszizmusnak minősül, ami bármely vallás elnyomására irányul. Ezen megfogalmazás alapján a rúnák betiltása rasszista és egyben törvénytelen. (Hacsak nem feltételezzük, hogy nem minden vallás esik egyenlő megítélés alá…- ford.)

Betiltani az írásjeleket pusztán azért, mert a nácik is használták őket, az olyan, mintha betiltanák a keresztet, mert a Ku Klux Klan és a keresztesek is felhasználták, mint szimbólumot; vagy mintha betiltanák a komplett arab ábécét, elvégre az Al-Káida és az Iszlám Állam is ezekkel kommunikál.

Óriási a felháborodás az Asa-Közösségben, amely szervezet az asatruval foglalkozik és olyan emberek alkotják, akik érdeklődnek az ősi skandináv örökség iránt. A tiltást ők a vallásszabadság ellen intézett támadásként értelmezik. Az emberek petíciót indítottak és május 24-re egy demonstrációt szerveznek a svéd parlament elé, hogy kifejezzék ellenérzéseiket.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »