A svéd csapat a nagyképűség mintapéldája

Magasról tett a magyar újságírók kérdéseire a magyar labdarúgó-válogatott keddi ellenfelének szövetségi kapitánya, Janne Andersson. Noha rengetegszer mérkőzött egymással a két csapat, egyetlen emléke egy negyven évvel ezelőtti fejesgól. Na jó, Király Gábor mackónadrágján is jól el tud nevetgélni. Majd meglátjuk.

Negyvenötödször találkozik egymással a magyar és a svéd labdarúgó-válogatott, és hála a legutóbbi összecsapásnak, a kedd esti (19.45, Groupama Aréna) felkészülési mérkőzés után is biztosan pozitív marad a mérleg a mi szemszögünkből, hiszen az Egervári-korszakban (2011) aratott 2-1-es diadal a tizennyolcadik magyar siker volt, míg a háromkoronások tizenhat alkalommal győztek ellenünk.

Felkészülni? Minek?

Janne Andersson szövetségi kapitány viszont aligha táplálkozik majd emlékeiből, úgy tudja, ők mindig csak győztek és győztek Magyarország ellen, jobbára Zlatan Ibrahimovic válogatottsági gólrekorder utolsó pillanatos találatainak hála.

„Emlékszem még egy összecsapásra a hetvenes évekből, amikor a svéd válogatott gólt fejelt a magyarnak, akkor 3–3 lett a végeredmény. Iskolás voltam akkor” – nosztalgiázott a tollforgatóknak hétfő este a Fradi-stadion sajtótermében Andersson.

A mostani ellenfélről azonban semmilyen információjuk sincsen, ezek szerint még arra a Bernd Storck-nyilatkozatra sem figyeltek, mely szerint csak olyanok szerepelnek majd a keddi találkozón a magyar válogatottban, akik nem jutottak szóhoz negyvenöt percnél hosszabban Andorra ellen vasárnap este. Ha mégis birtokukban volna ez az információ, talán az MLSZ YouTube-csatornáján megnézhetnének még gyorsan egy-két Vasas-meccsösszefoglalót; az NB I-es listavezető fiatal labdarúgóit – Berecz Zsombor, Hangya Szilveszter, Vida Máté – bizonyosan kipróbálja Storck mester a kőkemény svédek ellen.

Hírdetés

Így sem Andersson, sem a csapatkapitány Andreas Granqvist nem tudja, mire számítson, előbbi annyit mondott gárdánkról, „többféle dolgot tudnak”, utóbbi pedig hogy „Király Gábor mackónadrágban véd”. Ennyit legalább tudnak, és jól is tudják, hisz Király Gábort, válogatottsági rekorderünket is biztosan látjuk majd, neki – miként Juhász Rolandnak – ez lesz az utolsó fellépése címeres mezben.

Öndicséret felsőfokon

Saját csapatukat mindenesetre agyba-főbe dicsérték, többször elismételték, hogy gyors, fiatal, erős, magabiztos, agresszív játékosállománnyal érkeztek a magyar fővárosba, de magyar ember számára többnyire érthető nyelveken erről nem mondtak többet – svédül előzőleg igen, de az angol és magyar nyelvű kérdéseket azzal hárították el, hogy minderről az imént már svédül beszámoltak. Köszönjük szépen…

A keddi svéd kezdő: Nordfeldt – Krafth, Jansson, Granqvist, Wendt – Rohdén, Johansson, Hiljemark, Larsson – Thelin, Nyman

A győztes góllal nem várnának a hajráig, mint Ibrahimovic. Rettentő nagy mellénnyel jöttek, ezek után talán még jobban szeretnénk, ha egy szűk zakóval repülnének haza.

Rengeteg jegy van még

A találkozó előtt tudni kell, hogy jegyek még bőven vannak – több ezer –, illetve hogy a Groupama Aréna gyepét aligha sikerül ideális állapotba hozni kedd estig. Meglátjuk, a labda mindkét csapatnak gömbölyű lesz, az eredményjelzőn pedig két 0 áll majd a kezdő sípszó idején.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »