A sport egyenlővé tesz – A Magyar Máltai Szeretetszolgálat esélyegyenlőségi sportnapja Keszthelyen

A sport egyenlővé tesz – A Magyar Máltai Szeretetszolgálat esélyegyenlőségi sportnapja Keszthelyen

Fogyatékossággal élő és mozgássérült fiatalok versenyeztek együtt ép fiatalokkal és testépítő sportolókkal a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza Fogyatékosok Napközi Otthona „A sport egyenlővé tesz” elnevezésű esélyegyenlőségi sportnapján szeptember 21-én Keszthelyen. A rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében és támogatásával valósult meg.

250 fiatal versenyzett együtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) a korábbi évtizedekben Győrött rendezett Esély sportnap mintájára szervezett, „A sport egyenlővé tesz” elnevezésű esélyegyenlőségi sportnapján szeptember 21-én, Keszthelyen. A fogyatékossággal élő és mozgássérült fiatalok testépítő sportolókkal és Keszthely környéki általános és középiskolás diákokkal sportoltak együtt, hogy felhívják a figyelmet a fogyatékkal élő emberek elfogadására.

A résztvevőket Vozár Péterné, Keszthely alpolgármestere; Győri-Dani Lajos, az MMSZ ügyvezető alelnöke és Kathi Béla testépítő-erőemelő, a Team Scitec tagja köszöntötte.

A sportnap során számos sportágban próbálhatták ki magukat a versenyzők, köztük integrált sportelemeket tartalmazó sorversenyeken, VR sportokban és speciális érzékszervi feladatokban (jelnyelvi játékok, látássérültség-szimulációs feladatok, illat-totó, tapintáson alapuló kihívások).

„A sport egyenlővé tesz” esemény megnyitóján a segélyszervezet és a szervezők részéről Győri-Dani Lajos ügyvezető alelnök köszöntötte a Nyugat-Dunántúli Régió fogyatékossággal élő embereket gondozó nappali és bentlakásos intézményeiből érkezett mozogni vágyó fiatalokat, valamint a keszthelyi iskolákból érkezett gyerekeket, és a mintegy hatvan önkéntest és munkatársat, akik a versenyeket szervezték és segédkeztek a lebonyolításban.

Az ügyvezető alelnök elmondta: a Máltai Szeretetszolgálat fontos feladata, hogy megteremtse azt a lehetőséget és pillanatot, amikor az intézményekben gondozott fiatalok és az ép fiatalok együtt tudnak lenni. „A sport azért jó, mert közben találkozni lehet a másikkal, barátságokat lehet kötni, élményeket lehet szerezni. Kívánom, hogy ma ismerkedjetek meg egymással, az ép versenyzők a nehezített pályán versenyzőkkel, hogy megérthessétek egymást, és megtapasztalhassátok, hogy mindnyájan egészségesek vagytok, és mindnyájan fontosak vagytok, nemcsak nekünk.”

Hírdetés

Mindenki egyenlő és mindenki tehetséges, azért vagyunk itt, hogy ezt megmutassuk – mondta megnyitó beszédében Vozár Péterné, Keszthely alpolgármestere.

Két nap alatt ötszáz diák és fogyatékossággal élő fiatal fordul meg Keszthelyen, hogy megismerjék egymást sportolás közben, összefonódnak, barátságok születnek. „Köszönöm a Máltai Szeretetszolgálatnak a sok évtizedes együttműködést, és ennek a két napos szakmai és sportrendezvénynek a megszervezését” – mondta a keszthelyi apolgármester.

A rendezvényen bemutatkozott a Scitec Nutrition Jószívű Testépítők Akcióban elnevezésű társadalmi felelősségvállalási programja és jótékony márkanagykövetei. A sportnapot a táplálékkiegészítőket gyártó és forgalmazó cég ötmillió forinttal, valamint termékekkel és szemléletformáló sajtókampánnyal támogatta. 

A vállalat aktuális kampányában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkáját segíti egy közösen kidolgozott, több állomásos, jövő évre átívelő, országos aktivitássorozat keretében. Ennek során arra hívják fel a figyelmet, hogy a közös sportnak és a mozgásnak kiemelt szerepe van a fogyatékossággal élő, mozgáskorlátozott és hátrányos helyzetű fiatalok, felnőttek és idősek integrációjában és egy elfogadóbb társadalom megteremtésében. 

A lelkes fiatalokat Kathi Béla, a Scitec Nutrition márkanagykövete, testépítő-erőemelő köszöntötte. Elmondta: életének fontos része a jótékonyság, büszke arra, hogy a Scitec Charity kampányaiban is jó ügyek mellé állhatnak. „Mindannyian, akik itt összegyűltünk, egyenlőek vagyunk. Nem a körülményeink határoznak meg minket, nem attól vagyunk értékesek, hogy mekkora sporteredményt értünk el, vagy milyen képességeink vannak, hanem az, hogy abból, amit kaptunk, ki tudjuk-e hozni a maximumot. A mai sportesemény pont erről fog szólni, hogy szívvel-lélekkel küzdötök, és ettől lesztek mind győztesek” – hangsúlyozta a sportoló.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »