A spirituális fejlődés biológiai alapja

A spirituális fejlődés biológiai alapja

Sokan vitatkoznak azon, hogy szabad-e és ha igen, akkor milyen mértékben tanácsos megváltoztatni a táplálkozásunkat a spirituális fejlődésünk érdekében. Ez a kérdés annyira összetett, hogy érdemes vele részletesen is foglalkoznunk.

Először is alapvetésként tisztázzuk, hogy nincsenek tökéletes, minden egyes emberre illő sarkigazságok, melyek garantálják a biztos sikert. Mást mondanak az orvosok, mást a természetgyógyászok, mást a guruk és persze mást mond az egónk is.

Éppen ezért az első lépés: Ember, ismerd meg önmagad! Azaz nagyon alaposan mérjük, illetve méressük fel az egészségi állapotunkat, mielőtt drasztikus változtatásokat eszközölnénk az étrendünkben. Merthogy a biológiai alapok témakörénél ezúttal a diéta oldaláról közelíteném meg a spirituális fejlődést.

Ha már tisztán látjuk, hogy milyen hajlamaink, adottságaink, esetleg genetikai gyengeségeink vannak, akkor szabad kérdezni, tanácsért fordulni szakemberekhez. Azt ne higgyük, hogy okosabbak vagyunk azoktól, akik évek, vagy évtizedek óta táplálkozástudománnyal és/vagy hasonló természetgyógyász szakterületekkel foglalkoznak! A felhalmozott tudás és tapasztalat nagyon sok tévúttól és bakitól megóvhat bennünket.

Ne feledjük, bárkitől bármilyen jó tanácsot is hallunk, a felelősség a miénk. Ezért külön felhívom a figyelmet, hogy ne hirtelen, hanem csak fokozatosan vezessünk be életmódváltozásokat, illetve figyeljük a szervezetünk és a lelki állapotunk válaszreakcióit.

Miért érdemes egyáltalán módosítani az étrendünkön és kisebb-nagyobb változtatásokat becsempészni az életmódunkba?

Hírdetés

Nos, az alapelvem az, hogy az ember fejlődésének, növekedésének és életminőségének megvan a maga sajátságos biológiai alapja, amely milliónyi testi változás sorozatából áll össze. Ezzel még sokan egyetérthetnek, ám azzal már csak fenntartásokkal, hogy ezek a biológiai változások képezik a személyiség pszichés tökéletesedésének előfeltételeit. Durván leegyszerűsítve ez azt is jelenti, hogy nem mindegy, hogy a fizikai testünk milyen energiákból részesül földi létünk során. Mindennek megvan a maga sajátos rezgése, s minden frekvencia csupán két dolgot tud: vagy támogatja, erősíti, vagy gyengíti, kioltja annak a rendszernek a rezgéseit, amellyel találkozik. Lefordítva mindezt, kijelenthetjük, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy zacskós levest fogyasztunk vacsorára vagy mi készítjük el a saját konyhakertünkben termett zöldségekből a fenséges levest. Ez már itt elkezdődik!

A fejlődés biológiai alapjait nagy műgonddal kell összeválogatnunk. Korábbi lapszámokban sok táplálkozási tanácsot adtam, amely a spirituális követelményeknek is megfelelő étrendre próbálta ráhangolni az Olvasókat, főként azért, mert az nem lehet sem luxus, sem kiváltság, hogy valaki azért ne tudjon szellemileg és lelkileg megfelelően fejlődni, mert nincs elég pénze. Másfelől, világosan szembesülnünk kell azzal, hogy ez a legtöbb esetben nem pénzkérdés, mert elsősorban a fejben dőlnek el a dolgok.

Nem csak arra gondolok, hogy melyik terméket vagy alapanyagot választom ki az étrendem összeállításakor – bár az is roppant fontos szempont –, hanem arra célzok, hogy milyen idegállapotban, tudatállapotban készítem el, majd fogyasztom el az ételeimet. A biológiai test is „rezeg”, az étkező asztalnál ülők is rezegnek, a helynek is van egy rezgése. Ideális esetben minden feltétel adott, s minden támogatja a másikat. Ha ellenrezgéseket keltünk étkezés közben, akkor már biológiai szinten sem fognak megfelelően működni a dolgok. Mivel kelthetünk ellenrezgéseket? A táplálékok nem megfelelő összeválogatásától kezdve odáig, hogy nem figyelünk a táplálkozásra magára, hanem közben a problémáinkon járatjuk az eszünket, vagy mást hallgatunk evés közben. Ne feledjük, hogy minden rezgés, s a táplálkozás egy bonyolult biológiai és energetikai folyamat. A felvett rezgések pedig utána „továbbélnek” bennünk, úgyszólván hatnak ránk és befolyásolják a pszichés funkcióinkat is, amit mi többnyire a személyiségünk változásain mérhetünk le. Igaz, az emberek többsége nem teszi a fontossági sorrend első helyeinek valamelyikére a táplálkozás mentális és pszichés hatásait sajnálatosan.

202020

Holott, aki spirituálisan is fejlődni kíván, annak ügyelnie kell a táplálkozása során az ételekből bevitt és környezetéből felvett rezgésekre. Ennek elhanyagolása a tapasztalatok szerint átlagosan akár 10-30%-kal is visszavetheti a szellemi fejlődést, ezáltal az önmegvalósítást. Talán megérné önmagunkat ilyen irányba is képezni kissé. Természetesen úgy, hogy nem válunk túl dogmatikussá, hanem minden rendszerből csak az alkatunknak, egészségi állapotunknak és szellemi-lelki céljainknak megfelelő elveket vesszük át, s azokat is csak mértékletesen vezetjük be az életünkbe.

Boldog napot!

The post A spirituális fejlődés biológiai alapja appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »