A spanyol hatóságok több tucatnyi, rabszolgaként tartott román és moldáv állampolgárt szabadítottak ki

A spanyol hatóságok több tucatnyi, rabszolgaként tartott román és moldáv állampolgárt szabadítottak ki

TĂśbb szĂĄz romĂĄn ĂŠs moldovai ĂĄllampolgĂĄrt tartottak rabszolgakĂŠnt SpanyolorszĂĄgban – Ă­rja a Libertatea. A lap arrĂłl is beszĂĄmol, hogy a munkĂĄra fogott emberek napi tĂ­z eurĂłt kerestek, de ebből is levontĂĄk a lakhatĂĄsra ĂŠs ĂŠtkeztetĂŠsre szĂĄnt Ăśsszeget, holott mĹąanyagfĂłliĂĄval fedett sĂĄtrakban szĂĄllĂĄsoltĂĄk el őket.

A most leleplezett bűnözői hálózatot román állampolgárok működtették, a hatóságok szerint legalább egymillió eurót nyertek havonta a rabszolgaként tartott honfitársaik munkáján.

Az esetet a spanyol rendőrség derítette fel, eszerint a rabszolgaként fogvatartott embereket több farmon helyezték el Córdoba és Albacete közelében.

A hatóságok eddig 16 személyt vettek őrizetbe az ügyben, és 145 embert szabadítottak ki az embertelen körülmények közül: sokszor patkányok között kellett élniük, és csupán egy műanyagfólia védte őket az esőtől.

Az ilyen esetek nem ritkĂĄk SpanyolorszĂĄgban, az elmĂşlt hĂĄrom ĂŠvben a hatĂłsĂĄgok legalĂĄbb hatszĂĄz szemĂŠlyt kellett kiszabadĂ­tsanak.

Hírdetés

A munkavĂĄllalĂłkat magas bĂŠrrel kecsegtetve csĂĄbĂ­tjĂĄk az orszĂĄgba, ĂŠs a helyszĂ­nen azzal szembesĂźlnek, hogy ennek mindĂśssze tĂ­z szĂĄzalĂŠkĂĄt kapjĂĄk vĂŠgĂźl kĂŠzhez, ĂŠs ebből is fedezniĂźk kell az ĂŠtkezĂŠst ĂŠs a “lakhatĂĄst”.

A munkaszervezők azonban jól kerestek: a bűnszervezetnek havonta egy millió eurós nyeresége volt, és ez az év bizonyos szakaszaiban akár meg is duplázódhatott. A pénzt ingatlanvásárlással mosták tisztára, és volt olyan bandatag, aki 160 000 eurós luxusautóval járt-kelt.

A munkások beszámoltak arról, hogy nem csupán nem engedték őket el, például egyiket az apja temetésére, hanem azzal is megfenyegették őket, hogy amennyiben nem követik a szabályokat, úgy az itthoni családtagjaik fogják bánni.

A 16 személyt most a munkások kizsákmányolásával, pénzmosással és szervezett bűnözői csoport létrehozásával vádolták meg. A műveletről a rendőrség videófelvételt is közölt:

(libertatea)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »