A sólyom megtisztította a teret, és áldást kaptak a Magyar Közösségi Házra Gömörpéterfalán

A sólyom megtisztította a teret, és áldást kaptak a Magyar Közösségi Házra Gömörpéterfalán

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár Gömörpéterfalán átadta a támogatásukkal felújított Magyar Közösségi Házat, amelyben a Felföldi Dalia Szövetség szervezetei működnek.

Pucskó Zsolt Ákos hagyományőrző a kezdetektől bábáskodik a Felföldi Dalia Szövetség és alakítói mellett. Most a házszentelés kapcsán, amikor kaput nyitott a teremtő és a szervezet tagjai között, elmondta, hogy ez a felvidéki porta az ott tevékenykedők számára maga a világ.

„Az áldásra mindig szükség van, hogy megkérjük a Jóistent, hogy áldja meg a mi szent terünket. Itt megjelenik az a tudás, az az erő, ami egy kapun keresztül érkezik. Lehozta a sólyom hozzánk az üzenetet, itt kitárulkozott a teremtő. Kértem, hogy tisztítsa meg, őrizze és védje ezt a teret. Minden ami itt akár több száz évvel is megtörtént, menjen feledésbe, s kezdjünk itt új életet egymáshoz hűséggel és barátsággal” – mondta Pucskó Zsolt Ákos.

Kopecsni Gábor, a Felföldi Dalia Szövetség elnöke, a ház tulajdonosa emlékeztet, hogy ahhoz, hogy ma itt álljunk, valaminek meg kellett halni, hiszen a Baranta-völgyben egyszer már megkezdték a fizikai és szellemi építkezést, de azt ott kellett hagyniuk. Köszönetet mondott a kitartó tanítványainak.

„A nehéz helyzetben kaptunk baráti jobbot Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkárságától. Az ő segítségükkel sikerült megvásárolni, s csodát tenni ebből a portából. Abban hiszünk, hogy egy közösségi házat hozunk itt létre, ami élő, működik, s tudást tudunk itt átadni, s alkotó és szellemi munkát végezni” – mondta Kopecsni Gábor.

Felföldi Dalia Szövetséggel karöltve működik a magyar harcművészeti iskolájuk, amelynek itt lesz a bázisa. A Felföldi Dalia Iskolának a helybelieken kívül Paláston, Komáromban, Magyarországon Sárospatakon, Erdélyben is vannak csapatai, Kárpát-medencei hálózatot építenek ki.

A szervezet szorosan együttműködik a Magyar Turán Szövetséggel, amelynek vezetője Bíró András Zsolt szintén megtisztelte az átadó ünnepséget jelenlétével. Rajtuk keresztül a hun-türk tudatú népekkel is tudjuk a kapcsolatot ápolni.

Hírdetés

„Vannak még építkezési terveink, de most az a vállalt feladatunk, hogy életet leheljünk ebbe a portába. Hosszú a névsor, akinek köszönetet kell mondani. Sokan nekem gratulálnak, pedig nekünk kell elismerő szavakat mondani, mert közösen jártuk az olykor nehéz, fáradtságos utakat. Egy nemes eseményen vagyunk túl, nemes lelkű közreműködőkkel, ugyanakkor folytatjuk a munkát és a teret megtöltjük élettel” – nyilatkozta Kopecsni Gábor.

A Magyar Közösségi Házban kapott helyet a Felföldi Dalia Szövetség évtizedes múltra visszatekintő Kutatási Központja és annak adattára, mely egyebek között egy több mint 2000 kötetes szakkönyvtárból áll. Az épület területén több mesterséget is kiszolgáló kézművesműhelyt alakítottak ki.

A portán található pajta a felújítási munkálatok után a harcművészeti iskola képzéseinek, táncházak, kiállítások, kisebb koncertek, előadások, pajtaszínházak helyszínéül szolgál majd. Ezt a beruházást 2021-ben a Nemzetpolitikai Államtitkárság további 15 millió forint egyedi támogatással segítette.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az átadó ünnepségen hangsúlyozta, hogy öröm számukra, hogy rátaláltak erre a közösségre, akiknek a magyar hagyományok, a nemzeti identitás megőrzése és erősítése terén vannak céljaik, s a mellé oda tudtak állni.

„Ez a forrás, amit ide adtunk, a többszörösére tudott növekedni. Láthatjuk, hogy ebbe az épületbe nem közel 50 millió forintot tettek bele, hanem annál jóval többet, hiszen mind a szervezet, mind a segítők az energiájukat, hitüket, szívüket tették ebbe a házba, amelyre az itt élők a későbbiekben is tudnak támaszkodni” – hangsúlyozta Potápi Árpád János államtitkár.

Hangsúlyozta, hogy a szervezet a tevékenységét nem most kezdte el, s annak a munkáját és az itt élő magyarságot a háznak az átadásával meg tudták erősíteni.

„Ez a megerősítés már jelentkezett abban a díjban, a Sebestyén Gyula-emlékéremben, amelyet a Magyar Néprajzi Társaság adományozott Kopecsni Gábor elnök úrnak, amelyhez én is szívből gratulálok, s további jó munkát kívánok” – emelte ki Potápi Árpád János államtitkár.

(Pósa Homoly Erzsó/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »