A Sóderos él!

A Sóderos él!

Ipolyság városa június 3-ára szervezte meg gyermeknapi rendezvényét, amelyre az Ipoly medre mellett kialakult Sóderos nevű tó térségében került sor. Az ingyenes programokra közel 1300-an látogattak el.

Amint azt a város alpolgármesterétől, Nagy Tímeától megtudtuk, a gyermeknapi rendezvény egyben a Sóderos szezonnyitója is volt:

Pár hónappal ezelőtt rajtunk, szervezőkön kívül senki sem hitt abban, hogy a tó mellett gyermeknapot lehet majd tartani, hiszen olyan borzasztó állapotban volt. Hihetetlen összefogás eredménye az, hogy a rendezvény megvalósulhatott.”

A tereprendezési munkálatok elvégzése után kerülhetett sor az épületek felújítására. Az volt a céljuk, hogy a gyermekeket megfelelő és higiénikus környezetben várják. A város lakói nagyon pozitívan fogadták a Sóderosról érkező híreket, s sokan személyesen követték az ott zajló munkálatokat; napi szinten kilátogattak a helyszínre.

Hírdetés

Az első perctől nyilvánvaló volt, hogy a gyermeknapért megmozdul a város. Nem volt olyan intézmény, szervezet vagy magánember, aki ne mondott volna azonnal igent a felkérésre. Sőt, sokan önként ajánlották fel segítségüket. Fontos megemlíteni, hogy a rendezvény főtámogatója az ipolysági Hörnlein Slovensko s.r.o. volt; a cég jelentős anyagi támogatással járult hozzá a gyermeknaphoz. A nap sikere pedig éppen ebben rejlik, az összefogás erejében”

– tette hozzá Nagy Tímea.

A rendezvény során magyar és szlovák nyelvű színházi előadás és bohócműsor várta a gyermekeket, de felléptek a helyi Ladislav Ballek Alapiskola mazsorettjei és a Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola pomponlányai is. Hatalmas sikere volt a jumping bemutatónak is, a gyerekek két órán keresztül bírták energiával. Kísérő programként a város óvodái és alapiskolái kézműves foglalkozásokkal várták a gyermekeket, a Műszaki és Szolgáltatóipari Szakközépiskola növendékei pedig hajfonással és arcfestéssel készültek. A Szokolyi Alajos Olimpiai Klub és Zlatner Zsolt erősember biztosították a sportszigetet, akadálypályák és ügyességi játékok formájában. A 27. számú Szent Imre Cserkészcsapat szintén játékos foglalkozásokkal készült, a Honti Múzeum és Simonyi Lajos Galéria működtette a kézi meghajtású körhintát és népi fajátékokat. Különleges színfoltja volt a rendezvénynek az Ipolysági Városi Könyvtár olvasókuckója, ahol a gyermekek letelepedhettek és meséket hallgathattak, olvashattak. Nagy sikere volt az Ipolysági Sportlövész Klub által biztosított lövészetnek és az István Pince és Panziónak köszönhető lovaglásnak is. Népszerűek voltak természetesen az ugrálóvárak, a felfújható attrakciók és a távirányítós hajó- és autómodellek is.

„Kevesen hittek benne, hogy idén nyárra látogatható lesz a tó körüli terület, de már sokszor elmondtam: ha egy jó ügy mellé kellően sok ember áll, akkor minden megvalósítható” – fogalmazta meg a város polgármestere, Zachar Pál, majd így folytatta:

Minimum 5 évig fog tartani, mire a szeretett Sóderosunkat teljes mértékben újjáélesztjük és felszámoljuk a 15 évnyi gazdátlanságot. Idén elhordtuk az irdatlan mennyiségű szemetet, kitakarítottuk a terület egy részét és a két épületen elvégeztünk egy minimális szépészeti beavatkozást, hogy biztonságos legyen és ne rondítsa a szép környezetet. Vár még ránk az épületek teljeskörű felújítása, a beteg fák kivágása, új fák ültetése, kerítés építése, kapuk felszerelése, járda felújítása, játszótér kiépítése, sportpályák kiépítése, a közvilágítás fejlesztése, parkosítás és a tavat tápláló vízkeringető rendszer újjáépítése. Az utolsó pont kimondottan időigényes feladat, a megtervezése, engedélyeztetése és megvalósítása valóban több évig fog tartani.”


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »