A Smer-SD pszichopaták nélküli kormányt akar és minél kevesebb esélyt adna Čaputovának a népszavazás megakadályozására

A Smer-SD pszichopaták nélküli kormányt akar és minél kevesebb esélyt adna Čaputovának a népszavazás megakadályozására

Robert Fico, a párt elnöke elmondta, már tárgyaltak a Hlas, az SNS, valamint a Republika képviselőivel, és mindhárom párt helyesli a népszavazás kezdeményezését. A Smer-SD péntekig még további pártokkal is tárgyalni fog, meg akarja szólítani például a parlamenten kívüli Progresszív Szlovákiát. Mindezek mellett levelet küld az összes polgármesternek és tárgyal a szakszervezetekkel, valamint a Szlovákiai Nyugdíjasok Szövetségével is.

Mint kifejtette, a népszavazásra vonatkozó kérdést úgy fogalmazták meg, hogy Čaputová államfőnek minimális esélye legyen az ügyben az alkotmánybírósághoz fordulni. Úgy tervezik, hogy a szükséges legalább 350 ezer aláírást idén július végéig összegyűjtik. A petíciós íveken nem szerepelnek majd politikai pártok logói. „Hatékonyabb lesz, ha minden párt maga gyűjti az aláírásokat“ – véli Fico.

Hírdetés

A Smer-SD szeretné, ha a köztársasági elnök a népszavazást a helyhatósági és a megyei választások idejére hirdetné meg, melyekre egy napon, október 29-én kerül sor. Fico szerint „az államfőnek el kell döntenie, hogy Matovič vagy Szlovákia mellett áll“.

A párt vezetője a múlt héten közölte, hogy a népszavazásra bocsátott kérdés a következőképpen hangzana: Egyetért-e azzal, hogy a Szlovák Köztársaság Alkotmánya olyan értelemben módosuljon, mely a jövőben lehetővé teszi, hogy előrehozott parlamenti választásokat lehessen rendezni vagy népszavazás, vagy alkotmánytörvény alapján, melyet a parlament fogad el és egyben egyetért-e azzal, hogy a jelenlegi parlament megbízatási ideje lerövidüljön és 30 napon belül új parlamenti választásokat tartsanak?

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »