A Smer beelőzött Malina Hedvig ügyben a Most-Hídnak

A Smer beelőzött Malina Hedvig ügyben a Most-Hídnak

Mondjuk meg őszintén, azért elég nagy pofátlanság volt a Smer részéről, hogy Tomáš Borec, a Smer  leköszönő igazságügyi minisztere az utolsó pillanatban beleegyezett, hogy Žák Malina Hedvig hosszú évek óta gyűrűződő megoldatlan ügye Magyarországra kerüljön, és ezzel hamarosan pont kerülhet a 2006 óta húzódó bírósági eljárásra.

 

Nyitrán 2006-ban még diáklányként  azért verték meg Hedviget, mert magyarul beszélt az utcán, de ezt hivatalosan elimerni, a bűnösöket elítélni nem volt szabad. Ellenkezőleg, 2007-ben eljárást indított ellene a szlovák főügyészség, mert megveretése ügyében a rendőrség arra a következtetésre jutott, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy Hedvig vallotta.

 

A szlovák igazságügyi tárca a közelmúltban közölte, hogy a büntetőeljárás átadását Szlovákiából Magyarországnak Žák Malina Hedvig kérte. Ezt követően lépett a Nyitrai Járási Bíróság, majd a szlovák igazságügyi minisztérium napokban leköszönő vezetője egyetértett az ügy átadásával a magyar hatóságoknak. Amennyiben a magyarországi hatóságok úgy döntenek, hogy átveszik az ügyet, Hedvig ellen ezután Szlovákiában már nem lehet büntetőeljárást folytatni.

 

És persze a magyarországi hatóságok miért ne döntenének Hedvig ügyének átvételéről! Persze, ezzel a tettével a szlovák igazságszolgáltatás még nem mosta magát tisztára Hedvig ügyben, de a fiatalasszony végre fellélegezhet! Megérdemli!

 

2006-ban, az ügy kirobbanásakor szintén választások utáni kormányváltás volt Szlovákiában, és a leköszönő Dzurinda kormány igazságügyminiszterét, Lucia Žitňanskát  a hírhedt Štefan Harabin váltotta, aki a Fico vezette  Smer-HZDS-SNS kormányban volt igazságügyi miniszter, és utasíthatta a főügyészt a konspirációs bűnvádi eljárás megindítására Hedvig ellen.

Hírdetés

 

Nem mellékes, hogy a belügyminiszter, aki a rendőrséget a nyomozás során Hedvig önmegveréses változatának megállápítására késztette, az a Robert Kaliňák volt, aki az új Fico kormányban is ezt a tisztséget fogja betölteni. Még 2015-ben a második Fico kormány alatt is jogerős volt a vádemelés a Nyitrai Kerületi Bíróság döntése szerint.

 

A második Fico kormány közvetlen rezignálása előtt pedig jött a váratlan pálfordulat Žák Malina Hedvig ügyében! Vajon miért? Ennek az lehet az egyetlen magyarázata, hogy a miniszterelnök utasítására a smeres Tomáš Borec beelőzött Lucia Žitňanskának, a Most-Híd régi-új igazságügyi miniszterének, nehogy ő arassa le a babért a szégyenletes, évekig elhúzódó, magát politikai perré kinövő Hedvig ügy megoldásában.

 

Ezzel egy olyan adukártyát vett ki a vegyespárt kezéből, amivel Bugárék bizonyos mértékben árnyalhatták volna a Smer és SNS pártokhoz való szégyenletes csatlakozást a kormányalakítás során. De Ficoék ezt nem hagyták!  Ezért be kellett érniük azzal, hogy  Lucia Žitňanská (Most-Híd) az új Fico kormány első ülése után Pozsonyban bejelentse, hogy Žák Malina Hedvig ügye a szlovákiai társadalom hatalmas traumája. Elfelejtett hozzátenni, hogy Hedvigé is….

 

Most majd kénytelenek lesznek a vegyespártban keresni az újabb lehetőséget az önigazolásra a felvidéki magyarság előtt! Persze, ha Fico megengedi!

 

Száraz Dénes

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »