A Simon Wisenthal Központnak megtetszett egy csillár a skót miniszterelnöki palotában

A gyanú szerint egy olyan műkincs lehet a skót miniszterelnöki palota egyik szobájában lógó díszes csillár, amit a "nácik" zsákmányoltak annak idején. Igaz, hogy ha skót miniszterelnöki palotában van az a műkincs, akkor inkább a britek zsákmányolták, de a lényeg, hogy a függőlámpa eredetének felderítésére vizsgálatot indítottak.

A Bute House rajzszobájában lógó csillárt a palota hivatalos prospektusa szerint Felix Harbord találta 1945-ben Németországban, állítólag elhagyatottan hevert az utcán. Az angol belsőépítész akkoriban azért volt Németországban, hogy közreműködjön körülbelül hárommilliárd font értékű kincs visszaszerzésében, amelyet a gaz nácik "zsákmányoltak" a második világháború előtt és alatt.

Felix Harbord egy üresen talált muníciós ládában küldte a csillárt Edinburghba, a Charlotte Square 6. szám alatt álló palotába, ahol akkoriban még egyik ügyfele, Lady Bute lakott.

A Simon Wisenthal Központ szerint azonban lehet, hogy a függőlámpát valójában egy olyan hivatalos gyűjtőpontról vitte el Harbord, ahol a már visszaszerzett műkincseket tárolták. Az intézet erről szóló jelentése 2008-ban született Erin Gibbons ír történész tollából, de az ügy csak most került nyilvánosságra.

Gibbons jelentése szerint a "csillárügy" számos kérdést vet fel, a műkincsek eredetének feltárásával foglalkozó szakemberek számára például érdekes dolog lesz kideríteni, hogy vajon ez volt-e az egyetlen tárgy, amelyet Felix Harbord ilyen úton juttatott ki Németországból.

A skót kormány közölte, hogy a palotát birtokló skóciai műkincs- és műemlékvédelmi hatósággal együttműködve igyekszik megtudni, honnan származik a csillár.

A skót miniszterelnök 1999 óta lakik és dolgozik a Bute House falai között. A mostani kormányfő, Nicola Sturgeon csak a közelmúltban vette át a hivatalt.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »