A sikeres integráció titka: be kell fogadni a migránsokat az otthonokba és még több pénzt kell adományozni

A sikeres integráció titka: be kell fogadni a migránsokat az otthonokba és még több pénzt kell adományozni

Aras Bacho úgy látja, hogy azért nem sikeres a migránsok integrációja a nyugati társadalmakban, mert az európai állampolgárok nem tesznek eleget érte. Az Unió28 című műsor szerkesztői utánajártak, hogy milyen megoldási javaslatokkal állt elő a Németországban élő szír férfi.

„Be kellene fogadni a migránsokat az osztrákok otthonába, közös programokat csinálni, és pénzt adományozni a bevándorlóknak” – ezeket és ehhez hasonló ötleteket osztott meg közösségi oldalán Aras Bacho szíriai migráns az elmúlt hetekben. A Németországban élő bevándorló gondolatait az egyik osztrák médium nyílt levélként közölte.

Bűntudatkeltés

Deák Dániel, a Figyelő főmunkatársa, politológus úgy vélte, folyamatosan zajlik a bűntudatkeltés az európai állampolgárokban, és azt akarják a migránsok, illetve a bevándorláspárti politikai erők elérni, hogy az európai állampolgárokban kialakuljon egyfajta szégyenérzet, mert az illegális bevándorlók nem tudtak megfelelő mértékben beilleszkedni.

„Ez ugyanakkor egy teljesen téves és hamis állítás, hiszen elég csak arra gondolni, hogy a nyugat-európai társadalmak a Willkommenskultur jegyében sok szeretettel várták a bevándorlókat ezekbe az országokba. Németország több mint 20 milliárd eurót költött csak 2016-ban az illegális bevándorlók ellátására. Tehát látszik, hogy ezek a társadalmak tényleg mindent megtettek annak érdekében, hogy az oda érkezett több százezres nagyságrendben jelen lévő bevándorlók beilleszkedjenek” – mondta a politológus.

Lehetetlen elképzeléseik vannak

Bacho szerint az integráció azért sem működik, mert a migránsoktól elvárják, hogy tanulják meg a befogadó ország nyelvét, tiszteletteljesen viselkedjenek, és fizessenek adót. A szír férfi szerint ahhoz, hogy sikeres legyen a beilleszkedés, az osztrákoknak több időt kellene a migránsokkal tölteni, akár be is kellene őket fogadni az otthonukba. Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója szerint ezek lehetetlen elképzelések.

„Az integráció mindig két félen múlik, és mindig a másik felet okoljuk, hogy miért nem működik, és nyilván az európai állampolgároknak is lenne mit tenniük, illetve a bevándorlóknak is, hogy ez a kapcsolat erősödjön. Azért azt fontos aláhúznunk, hogy amik az elmúlt napokban a médiában megjelentek, gyakorlatilag teljesen utópisztikus elképzelések arról, hogy itt migránsoknak kellene beköltözniük különféle nyugati családokhoz, és ott együtt élniük, hogy erősítsék az integrációt” – mondta Marsai Viktor.

Hírdetés

Az európai polgárok nem elég nyitottak, és nem akarnak pluszpénzt adni

A szír férfi arról is ír, hogy az európai keresztény emberek nem elég nyitottak, és nem szeretnének az adójukon kívül pénzt adni a bevándorlóknak, pedig sokszor nagyon jól jön egy kis pluszpénz.

Az elemző szerint éppen Európa híres arról, hogy évszázadok óta élen jár a nyitottságban és az elfogadásban. „Érdekes, amikor az iszlám közösségből érkező emberek mondják azt, hogy nem nyitott egy társadalom, hiszen köztudott, hogy az iszlám társadalom az, amelyik a leginkább zárt és a legerősebb szabályrendszerrel működik, és a legkevésbé nyitott a más gondolkodásúak felé” – jegyezte meg Farkas Örs politikai elemző.

Ki mit gondol, és ki mit mond?

Farkas Örs hozzátette, ezek a gondolatok és elképzelések korábban is már többször előkerültek európai politikusok vagy civil szervezetek vezetőinek ötleteként.

„Ezek a gondolatok nem feltétlenül a migránsok fejében születnek meg, inkább vezető európai uniós politikusok vagy akár a migrációt támogató egyéb szereplők gondolatai, amelyeket, ha az ide érkezők hangoztatnak, akkor talán hitelesebbé válhatnak” – tette hozzá.

Miközben Aras Bacho arról ír közösségi oldalain, hogy a migránsok nem kapnak elég támogatást, a német hatóságok adatai szerint 2016-ban Németország több mint 20 milliárd eurót, vagyis több mint 471 milliárd forintot költött a bevándorlás kezelésére.

forrás: M1 / hirado.hu

The post A sikeres integráció titka: be kell fogadni a migránsokat az otthonokba és még több pénzt kell adományozni appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »