A sérültek táborában a jókedvé a főszerep (Máltai szeretetszolgálat)

A sérültek táborában a jókedvé a főszerep (Máltai szeretetszolgálat)

Legtöbbjüknek a festékgolyókkal történő célba lövés tetszett a legjobban, mások arra gyúrtak, hogy a sportban legyenek a legügyesebbek, a tegnapi kincskereső alkalmával azt tartották a legérdekesebb feladatnak, hogy a kijelölt útvonalon megtalálják a feladványok puzzle-darabjait Sepsiszentgyörgy egy-egy kiemelt helyszínénél, neves épületénél. A Máltai Szeretetszolgálat idei harmadik táborának lakói ezen a héten Mikóújfaluban táboroznak, a velük való tegnapi találkozónk alkalmával arról bizonyosodtunk meg, a kilencvenfőnyi közösségben a jókedvé a főszerep.

A sepsiszentgyörgyi Pusztai Zoltán Csaba örökös visszatérője a máltais táboroknak, szereti a vetélkedőket és a sportjátékokat, szerinte mindenből lehet tanulni, úgy érzi, évről évre fejlődik ebben a közösségben. Nehezen beszél, gondolkodásában lassú, de nagyon segítőkész, mindenkivel kedves.

Bár a Máltai Szeretetszolgálat sepsiszentgyörgyi szervezetének naptárában huszonharmadik alkalommal szerepel ez a nyári tábor úgy, mint a mozgássérültek tábora, vegyes a kép, mivel bármilyen fogyatékosság társulhat a szellemi képességek csökkenésével, lelki sérüléssel, és ez a mozgáskorlátozottaknál is előfordulhat, attól függően, hogy veleszületett vagy szerzett sérülésről van szó – igazít el Pető Ágnes, a sepsiszentgyörgyi Máltai-szolgálat mozgássérültek csoportjának önkéntes vezetője. Vegyes a táborozók csoportja, egyesek nem tudnak közlekedni kerekesszék nélkül, mások csak segítséggel járnak, lépegetnek, van, aki a látásban is korlátozott, vagy mozgáskoordinációs problémája van, szellemi fogyatékkal együtt – magyarázta.

Hírdetés

A hétfőn szentmisével kezdődött tábor lakóit kedden a bodoki CT Paintball fogadta festékgolyós céllövésre, délután a Sepsi Medvék csoportja motoroztatta és utaztatta négykerekű terepjáró járgánnyal a táborozókat, szerdán többféle sportágban próbálhatták ki magukat a résztvevők, tegnap interaktív városnézőben voltak Sepsiszentgyörgyön, ahol a kincskereső helyismereti játék szabályai szerint fedezték fel a megyeközpont egyes épületeit, helyeit, majd nyereményként közösen fagyiztak.

A háromszéki, csíki, marosvásárhelyi, kolozsvári, nagyváradi visszatérők régi barátja a budapesti Benke Kristóf, aki 2011 óta táborozik a helyi máltásokkal, lapunknak azt mondta, nagyon sok szeretetet kap itt, a programok pedig kedvére valók. Ha jókedvről van szó, akkor könnyű megtalálni a megfelelő interjúalanyt, a csíkiak egyhangúan a gyergyócsomafalvi Madarász Károlyt, Karcsit tolják a mikrofon elé, aki életvidám humorával könnyen szerez barátokat. A növésében visszamaradt negyvenéves táborozó otthon kürtőskalácsot süt az állatokat is tartó családi vállalkozásban, emellett számítógépes rendszergazda, és huncutkásan mondja: ennyi, amit bevall.

Ma kézműves-foglalkozásokat tartanak a mikóújfalusi táborhelyen, szombaton kis csoportokban mutatják be a máltás lovag témára összeállított kis produkcióikat, amelyekhez a kosztümöket is maguknak kell összeállítaniuk. A táborszervezők azt remélik, legtöbben viszik magukkal a gyergyócsomafalvi Karcsi életfelfogását: a vidámság erőt, a közösség reményt ad a mindennapokhoz.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »