A Sajó ismét narancssárgára színeződött, a környezetvédelmi minisztérium a lehetséges intézkedésekről tárgyal

A Sajó ismét narancssárgára színeződött, a környezetvédelmi minisztérium a lehetséges intézkedésekről tárgyal

A Sajó folyó az elmúlt időszakban ismét narancssárgára színeződött.  Erről Tinor Jerga Alsósajó község polgármestere beszélt a TASR-nek.

 A környezetvédelmi minisztérium jelezte, hogy tárgyalásokat folytat a szennyezett folyót érintő szükséges intézkedések finanszírozásáról.

Alsósajó önkormányzata szerint a víz színe az időjárástól is függ.

Néha tiszta, néha pedig teljesen rozsdás. Erre már sokszor felhívtuk a figyelmet”

– mondta Jerga, hozzátéve, hogy ha a folyóban nagyobb az áramlás, akkor a folyó tisztábbnak tűnik.

Úgy látja, hogy a környezeti katasztrófa kezelése körül kialakult helyzet az állami hatóságokat nem érdeklik eléggé.

Voltak üléseink, ígéretet kaptunk, hogy már foglalkoznak vele, és bányászati munkálatokat fognak végezni, ezt hallgattuk hónapról hónapra”

– mondta Jerga.

A környezetvédelmi minisztérium jelenlegi vezetése tárgyalásokat folytat a gazdasági és a pénzügyminisztériummal, hogy megoldást találjanak a szükséges intézkedések finanszírozásának biztosítására. Ezek az intézkedések elsősorban bányabiztonsági munkálatokból fognak állni”

– közölte a környezetvédelmi minisztérium. Az intézkedésekkel kapcsolatos elképzeléseket jóváhagyásra a kormány elé terjesztik. A környezetvédelmi tárca szerint a Sajó tartós szennyezése az előző kormányok alkalmatlanságát bizonyítja, amelyek képtelenek voltak tárcaközi szinten tárgyalni, illetve konkrét megoldásokban megállapodni.

Hírdetés

A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) havonta egyszer elemzi a Sajóból vett vízmintákat hét mintavételi ponton.

Hat helyen a felszíni vizek, egy esetben pedig a bányavíz ellenőrzése történik közvetlenül a szennyezés helyén.

A kiáramló bányavíz hatása a legvilágosabban az összes vas, az összes mangán és az arzén mutatók esetében látható, törvényszerűen Alsósajónál, amely az első mintavételi pont a Sajón a szennyezés forrása alatt”

– közölték a vízügyisek.

Az SVP legutóbb április 8-án vett mintát a Sajóból, és az eredmények szerint Alsósajón csak a mangán volt a határérték felett.

A vas esetében a koncentráció a határérték alatt volt, de a 2023. áprilisi méréshez képest majdnem kétszer magasabbak voltak az értékek.

Hasonló volt a helyzet az arzén esetében is.

A mért értékek a Sajó jelenlegi hidrológiai helyzetét, valamint a szennyező forrásból kifolyó bányavíz jelenlegi mennyiségét és szennyezettségét is tükrözik”

– magyarázta az állami vállalat.

A szennyezés forrása alatti további vízkivételi helyeken a vízügyesek szerint a Sajó vízminőségével kapcsolatos helyzet fokozatosan javul.

Ezt a fenéküledékben lerakódott speciális típusú szennyeződés felhalmozódásának, az öntisztulási képességeknek és a szennyezés hígulásának tulajdonítjuk”

– tette hozzá az SVP.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »