A Rotary jótékonysági szervezet Dél-Szlovákiában is támogat közhasznú projekteket

Szlovákiában több tízezer non-profit szervezet és polgári társulás működik, amelyek közszolgálati tevékenységük részeként számos pozitívumot hoznak a régiókban élő közösségek életébe. Közéjük tartozik a legnagyobb nemzetközi jótékonysági szervezet, a ROTARY INTERNATIONAL (rövidítve RI vagy csak Rotary).

Szlovákia szinte minden régiójában több tucat klub működik, melynek tagjai nemcsak anyagilag, hanem személyes részvétellel is részt vesznek kiválasztott közhasznú projektekben. A ROTARY INTERNATIONAL leendő elnöke, Stephanie A. Urchick május 13-án, hétfőn Szlovákiába érkezett, több napos munkalátogatásra.

 

Stephanie A. Urchick hivatalos munkaútja keretében az európai országokban tett látogatása során azokat a Rotary klubokat keresi majd fel, amelyek fontos közhasznú humanitárius projekteket valósítottak meg.

Munkaútját Kelet-Szlovákiában, Tőketerebesen kezdte, ahol megismerkedett a rotaristák munkájának eredményeivel a helyi kulturális emlékek helyreállításában. Kassán ellátogat egy szociális intézménybe, a Rubikon autista központba, amelyet hosszú ideje támogat a helyi Rotary klub. Beszélget majd a poprádi rotaristákkal is, illetve a poprádi–szepesszombati Szlovák Vöröskereszt Házának munkatársaival.

 

Hírdetés

A Magas-Tátrában a Rotary International Erdejében lesz megállója, amely a rotaristák egyik legkiterjedtebb és leglátványosabb projektje. Az RC Ostrava International, Jihlava, Karlovy Vary, Kassa, Igló, Rozsnyó, Besztercebánya és Poprád tagjai aktívan részt vettek egy kéthektáros erdő helyreállításában és közvetlen telepítésében, amelyet 2024-ben a szélvihar pusztított el. Három év alatt több száz órát dolgoztak itt együtt, közel 1880 palántát ültettek el és közel 176 000 koronát fektettek be.

 

Stephanie A. Urchick, aki szakmai életét humanitárius projektek támogatásának, a kultúra területén végzett tevékenységeknek és az oktatási rendszerek fejlesztésének szentelte, 2024. május 18-án Pozsonyban fejezi be szlovákiai látogatását, a szlovák, valamint cseh Rotary klubok és Rotaract klubok (diákok és fiatalok 30 éves korig) éves konferenciáján. Az éves konferencia nemcsak értékelő jellegű, hanem annak során készül el a következő időszakra vonatkozó Rotary-tevékenység is. 2008 óta a cseh-szlovák körzet klubjai több mint 7 millió értékben valósítottak meg projekteket.

A középpontban az oktatás támogatása, a betegségek megelőzése és kezelése, az anyák és gyermekeik védelme, a tiszta víz és a higiénia biztosítása, a környezetvédelem, a helyi gazdaságok fejlesztése és a béketörekvések támogatása áll. Az egyes klubok kiemelt figyelmet fordítanak a fiatal, feltörekvő generáció támogatására. A Rotary Alapítvány saját adománygyűjtése mellett ezen tevékenységek finanszírozásában is fontos szerepet vállal.

A ROTARY INTERNATIONAL (RI ) 1905-ben alakult az USA-ban (Chicago). Jelenleg több mint 1,4 millió tagot egyesít 46 000 Rotary klubban és 11 000 Rotaract klubban (diákok és 30 év alatti fiatalok) hat kontinensen.

Stephanie A. Urchick 1991 óta a ROTARY INTERNATIONAL tagja, jelenleg a McMurray Rotary Club tagjaként tevékenykedik Pennsylvaniában (USA). Júliustól ennek a világméretű közösségnek az elnöke lesz. Személyes története nemcsak az Egyesült Államokhoz, hanem régiónkhoz is kötődik, hiszen apai nagyanyja Kelet-Szlovákiában született.

Körkép.sk/sajtóhír


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »