A romániai zsidó közösség parlamenti képviselõje is elítélte Csomortányi karlendítését

A romániai zsidó közösség parlamenti képviselõje is elítélte Csomortányi karlendítését

Silviu Vexler, a RomĂĄniai ZsidĂł KĂśzĂśssĂŠgek FĂśderĂĄciĂłjĂĄnak parlamenti kĂŠpviselője a Facebook-oldalĂĄn kĂśzzĂŠtett ĂĄllĂĄsfoglalĂĄsĂĄban Ă­tĂŠlte el CsomortĂĄnyi „KarlendĂ­tő” IstvĂĄn nyilvĂĄnossĂĄgra kerĂźlt fĂŠnykĂŠpĂŠt, amelyen az ErdĂŠlyi Magyar NĂŠppĂĄrt (EMNP) elnĂśke nĂĄci karlendĂ­tĂŠssel pĂłzol.

A parlamenti képviselő a Facebook-bejegyzésében kifejti: teljesen elfogadhatatlan, hogy egy politikus olyan jellegű gesztusokat tegyen, amelyeket a történelem legsötétebb korszakához lehet kapcsolni.

Hírdetés

Vexler felteszi a kérdést, hogy vajon hogyan érezheti magát egy holokauszttúlélő, amikor ilyen, és ehhez hasonló fényképeket lát? A Romániai Zsidó Közösségek Föderációjának parlamenti képviselője éppen ezért hangsúlyozza, hogy ez az eset is az bizonyítja, hogy a második világháború időszakának elképzelhetetlen szenvedéseiről szóló oktatásra mennyire szükség lenne Romániában.

Az EMNP-elnĂśke korĂĄbban azt nyilatkozta az Agerpresnek, hogy nem tudja, honnan szĂĄrmazik az a fotĂł, amelyiken nĂŠhĂĄny tĂĄrsĂĄval egyĂźtt nĂĄci karlendĂ­tĂŠsre ragadtatta magĂĄt. TovĂĄbbra is azt ĂĄllĂ­tja, hogy a kĂŠp manipulĂĄlt, mert nem emlĂŠkszik arra, hogy ilyesmi tĂśrtĂŠnt volna.

Transindex mĂĄr korĂĄbban megĂ­rta, hogy a CsomortĂĄnyi „KarlendĂ­tő” IstvĂĄnrĂłl kĂŠszĂźlt fotĂłk miĂŠrt tekinthetők hitelesnek: elsősorban azĂŠrt, mert 2006 Ăłta ott voltak Barta BĂŠla Hi5 oldalĂĄn, aki lĂŠvĂŠn, hogy maga is tagja az EMNP-nek, elĂŠg valĂłszĂ­nĹątlen, hogy sajĂĄt pĂĄrttĂĄrsĂĄt akarta volna befeketĂ­teni.

A Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) részéről jelezték, hogy fel fogják jelenteni az EMNP elnökét az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál. A Transindex megkeresésére Olteán Csongor, a szervezet elnöke megerősítette: még a mostani hét folyamán össze fogják állítani a jogászok a dossziét, és be is nyújtják azt. (hírszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »