A román újhullám képviselõit vizsgálja a DIICOT

A román újhullám képviselõit vizsgálja a DIICOT

A G4media saját forrásokra hivatkozva ír arról, hogy a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) többek között Corneliu Porumboiu rendező és Ada Solomon producer pénzügyeit vizsgálja, mivel adócsalással és pénzmosással vádolják őket.

Mint beszámolnak róla, a két ismert filmes szakembert hétfőn vitték be a DIICOT-hoz. A bűnügyi dossziéban közel 100 ember érintett, illetve több cég, köztük a Pro Cinema és Castel Film stúdiók. A vizsgált személyek közül néhányat hétfőn több órán keresztül hallgattak ki.

Hírdetés

A vádak szerint a filmesek és cégeik az Országos Filmközponttól (CNC) kaptak támogatást, majd pedig fantomcégekhez fordultak azért, hogy ily módon csökkentsék az áfájukat és a jövedelemadójukat. Ada Solomon esetében pl. két „hamis” számláról lenne szó, 2000 illetve 200 lejes összegben.

Ada Solomon és Corneliu Porumboiu a román újhullám neves képviselői, akik számos nemzetközi elismerést kaptak már munkájukért. Előbbi nevéhez köthető a Radu Jude által rendezett Babardeală cu bucluc sau porno balamuc és az Aferim!. Porumboiu rendezte többek között a A fost sau n-a fost? illetve a Polițist, adjectiv díjazott alkotásokat. (g4media)

fotó: Ziua de Cluj


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »