A román jegybank emelte az idei és a jövő évi inflációs prognózisát

A román jegybank emelte az idei és a jövő évi inflációs prognózisát

A Román Nemzeti Bank 1,9 százalékponttal, 7,5 százalékra emelte az idei év végi inflációs előrejelzését, a jövő évi prognózist is 2,5 százalékponttal, 5,9 százalékra növelte.

   A román központi bank csütörtökön tette közzé legújabb inflációs jelentését, amelyben közölte, hogy decemberben 7,5 százalék fogyasztói árindexre számít az augusztusban közölt 5,6 százalékhoz képest. Rámutattak, hogy a szeptemberi gyors emelkedést követően az energiaárak ideiglenes hatósági rögzítésének köszönhetően az infláció lassulni fog, ezért számítanak év végére 7,5 százalékos növekedésre.

Hírdetés

   Áprilisban, amikor az árrögzítések hatályukat vesztik, arra számítanak, hogy az infláció átmenetileg ismét növekedni fog, és 2022 második negyedévében eléri a 8,6 százalékot, ami várhatóan a csúcsot jelenti. Ezt követően a jövő év végéig 5,9 százalékra fog mérséklődni, majd a prognózis szerint 2023 második negyedévében 3,5 százalékra, a harmadik negyedévében 3,3 százalékra fog lassulni, visszakerülve a jegybank által megállapított 1,5-3,5 százalékos célsávba.

   Októberben 7,94 százalékra gyorsult a román éves infláció a szeptemberi 6,3 százalékról. A magas inflációt főleg a villamosenergia 24,65 százalékos, a gáz 46 százalékos és az üzemanyag 23 százalékos drágulása okozta. A román jegybank kedden 25 bázisponttal, 1,75 százalékra emelte az alapkamatot, miután októberben is ugyanolyan mértékben 1,50 százalékra növelte.
 


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »