A román elnök kihirdette az új nyugdíjtörvényt, amely jelentősen emeli az öregségi járandóságokat

A román elnök kihirdette az új nyugdíjtörvényt, amely jelentősen emeli az öregségi járandóságokat

Klaus Iohannis román államelnök hétfőn aláírta az új nyugdíjtörvényt, amelynek értelmében két év alatt 70 százalékkal növekednek az öregségi járandóságok.

Iohannis ezzel kihirdette a jogszabályt, amely a közlönyben való megjelenést követően hatályba lép. A román parlament június végén szavazta meg az új nyugdíjtörvényt. Az ellenzék bírálta a jogszabályt, mert szerinte hosszú távon nem tartható fenn a jelentős nyugdíjemelés, de egyetlen törvényhozó sem szavazott ellene, 70-en tartózkodtak.

A parlament június végén már másodszor fogadta el a jogszabályt, miután tavaly decemberben is megtette, de akkor a törvény nem állta ki az alkotmányossági normakontrollt, és visszakerült a törvényhozáshoz.

Hírdetés

A jogszabály szerint szeptembertől 15 százalékkal nő a nyugdíj, majd a jövő év szeptember 1-jétől a nyugdíjpont – amelynek alapján kiszámolják az öregségi járandóságokat – értéke eléri az 1775 lejt (118 ezer forint). Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjak már a jövő év őszén több mint 60 százalékkal magasabbak lesznek a jelenleginél, és 40 százalékkal meghaladják a szeptember 1-jén megemelt járandóságot.

Iohannis az elmúlt hónapokban többször élesen bírálta a kormányt amiatt, hogy populista intézkedéseket hoz, felelőtlen bér- és nyugdíjemeléseket hajt végre csak azért, hogy megőrizze hatalmát, nem törődve a hosszú távú gazdasági következményekkel.

Az idei első negyedévben 1227 lej (82 ezer forint) volt az átlagnyugdíj Romániában.

MTI


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »