A román belügyminiszter esete a sánta kutyával – Hazugságnak tartják az úzvölgyi temetőt védő magyar politikusok Dan állításait

A román belügyminiszter esete a sánta kutyával – Hazugságnak tartják az úzvölgyi temetőt védő magyar politikusok Dan állításait

Hazugsággal és félretájékoztatással vádolják magyar politikusok, önkormányzati vezetők Carmen Dan belügyminiszternek a múlt heti úzvölgyi temetőincidens kapcsán tett kijelentéseit, miszerint magyar futballultrák is részt vettek a botrányos megemlékezésen. A lapunk által megszólaltatott egyik közszereplő közölte: bízik benne, hogy a mondásnak megfelelően a hazug embert ezúttal is hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát.
Határozottan visszautasítják az úzvölgyi katonai temetőnél a múlt héten történt incidensben szenvedő alanyokként részt vevő magyar közszereplők Románia belügyminiszterének az ügyben tett állításait. Carmen Dan szerint a sírkertben június 6-án szolgálatot teljesítő rendőri és csendőri erők teljesítették küldetésük három fő célkitűzését: sikerült megelőzniük a magyarok és románok közti összetűzést, a személyi sérüléseket és a sírgyalázást. A tárcavezető hétfői sajtóértekezletén tért ki a múlt heti rendbontásra, amelynek kapcsán számos olyan megállapítást tett, amelyek nem felelnek meg a valóságnak.

A tárcavezető azt állítja: bár volt „néhány feszült pillanat”, szerinte senkit nem ütöttek meg, senki nem sérült meg, és nem merült fel a rendfenntartó erők beavatkozásának szükségessége. „Nem történt rongálás, gyújtogatás vagy sírgyalázás. Egyedüli dolog, ami még vita tárgyát képezi, az az, hogy miként rongálódott meg a temető kapuja, mindennek kiderítése bűnvádi eljárás tárgyát képezi” – jelentette ki Carmen Dan.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »