A ritka betegségben szenvedő gyerekek félbeszakították Ferenc pápát: „Az igazi beszédet ők mondták”

A ritka betegségben szenvedő gyerekek félbeszakították Ferenc pápát: „Az igazi beszédet ők mondták”

Ferenc pápa február 13-án, hétfőn délelőtt az Uniamo elnevezésű szövetség képviselőivel és a ritka betegségekben szenvedők egy csoportjával találkozott a Vatikánban. A Szentatya előre előkészített beszédét félretéve üdvözölte őket, beszélgetett a hozzá közeledő gyerekekkel és fiatalokkal, rózsafüzért ajándékozott nekik.

Ferenc pápa a ritka betegségekkel foglalkozó szövetség csoportjához beszéddel fordult, amelyet a gyermekek és fiatalok miatt félbeszakított azért, hogy beszélgethessen velük, osztozhasson fájdalmaikban és reményeikben.

A Szentatya beszédében először a szövetség nevére tért ki: uniamo annyit jelent, hogy egyesítsük. Egyesítsük a tapasztalatainkat, egyesítsük erőinket, egyesítsük reményeinket. A szövetség elsődleges értéke pontosan ebben az osztozásban rejlik, amely kezdetben szükségszerűség volt, később viszont önkéntes választássá alakul át. Amikor egy anya és egy apa megtudja, hogy gyermeke ritka betegségben szenved, szükségük van arra, hogy megismerkedjenek más szülőkkel, akik már átélték ezt vagy éppen átélik. Mivel a gyermek betegsége ritka, ezért elengedhetetlen egy olyan egyesülethez csatlakozni, amely olyan embereket tömörít, akik nap mint nap foglalkoznak ezekkel a betegségekkel, ismerik a tüneteket, a kezelési módokat, a központokat, ahol kezelést kapnak.

Eleinte ez egy kényszerpálya, kiút az egyedül és fegyvertelenül elszenvedett gyötrelmekből. Lassan azonban választássá válik az osztozás, két okból is. Az első annak felismerése, hogy ez hasznos és segítséget jelent, megoldásokat kínál, lehetővé teszi az eligazodást a helyzet ködös valóságában. A másik ok az emberi kapcsolatok öröme, hogy jó dolog barátságot kötni olyanokkal, akiket korábban nem ismertünk, most pedig osztozunk tapasztalaikban és együtt hordozzuk a nehézségeket. Ez az egyik hatalmas érték, amelyet a szövetség magában hordoz – fejtette ki a pápa.

A másik érték legalább ennyire fontos, viszont más jellegű, társadalmi és politikai szinten is. Egy olyan egyesület, mint ez, döntően hozzájárul a közjóhoz, amely ebben az esetben egy ország, egy régió, egy terület egészségügyi szolgáltatásának minőségét javítja. A jó politika az egyesületek közreműködésétől is függ, amelyek konkrét kérdésekben rendelkeznek a szükséges ismeretekkel és odafigyelnek azokra az emberekre, akiket az elhanyagolás veszélye fenyeget. Ez a lényeg: nem arról van szó, hogy a saját kategóriánknak próbálunk kedvezményeket szerezni, hanem azért küzdünk, hogy senkit ne zárjanak ki az egészségügyi szolgáltatásból, senkit se diszkrimináljanak, senkit se büntessenek.

Ferenc pápa megfogalmazta beszédében, hogy mindenkinek nehéz elköteleződnie, miközben saját problémáival küzd, viszont éppen ebben rejlik az egyesület ereje: vagyis abban, hogy sokaknak ad hangot, akik egyedül nem tudnának hallatni magukról, beszélni szükségleteikről. Az egyesületek az intézményekkel való kapcsolattartás során nemcsak kérnek, hanem adnak is: ismereteket, kapcsolatokat, olyan embereket, akik segíteni tudják a közjót, ha a szolgálat és az együttérzés szellemében működnek.

Hírdetés

Ferenc pápa végül a Szűzanya oltalmát kérte a családok, minden ember számára, aki ritka betegséggel küzd, majd áldását adta rájuk.

A pápa és az egyesület találkozójának megható pillanata volt, amikor egy kislány félbeszakította a Szentatyát beszéde közben, odalépett hozzá és ajándékot adott neki. Ferenc pápa meghatottan figyelte az ártatlan gyermek gesztusát. A kislányt követően többen a Szentatyához mentek és körülvették, ő pedig rózsafüzéreket ajándékozott nekik. A pápa viccesen megjegyezte, hogy „ez a közvetlen találkozás jobb a beszédnél, igaz”.

A kisgyermekekhez felnőtt betegek is csatlakoztak, akiktől a pápa a nevüket is megkérdezte, rózsafüzért ajándékozott nekik, megsimogatta arcukat és áldását adta rájuk. A Szentatya az előkészített beszédének szövegét az egyesület elnökének adta át ezekkel a szavakkal: „Olykor előkészítjük a beszédünket, amit el akarunk mondani, viszont a valóság közben sokkal többet mond. Az igazi beszédet ma ezek a gyermekek mondták, természetes közeledésükkel a legjobbat adták magukból, mosolyukat, érdeklődésüket, ahogy kis kezükkel átvették a rózsafüzért.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »