A rijádi arab-iszlám konferencia résztvevői fegyverembargót követelnek Izrael ellen

A rijádi arab-iszlám konferencia résztvevői fegyverembargót követelnek Izrael ellen

2023. 11. 12.

A szaúdi fővárosban összehívott rendkívüli arab-iszlám csúcstalálkozón résztvevő országok közösen követelik, hogy lépjen életbe fegyverembargó az ún. ,,Izrael állam,, ellen.

A találkozón résztvevő országok vezetői abban is egyetértettek, hogy azonnal fel kell oldani a Gáza övezet elleni blokádot és egészségügyi segélyszállítmányokat, valamint üzemanyagot kell eljuttatni az izraeli támadás alatt lévő palesztin lakosságnak.

A napokban a jordán légierő gépei már sikeresen szállítottak gyógyszereket és élelmiszert a gázai lakosságnak. Az egyiptomi oldalon lévő Rafah átkelőhely ugyanis csupán naponta órákra áll nyitva a segélyszállítmányok előtt.

Hírdetés

Az arab-iszlám országok rendkívüli konferenciáján résztvevők azt is ellenzik, hogy az izraeli megszállók ki akarják telepíteni Gáza lakosságát. A cionista rezsim ugyanis több tervet is felvázolt az övezet felszámolása céljából. Az egyik ilyen tervük az volt, hogy a blokád alatt álló övezet lakosságát Egyiptomba költöztetnék, mellyel kapcsolatban Abdel Fattah Al-Sisi egyiptomi államfő megjegyezte, hogy hazája elítéli ezt az izraeli tervet.

A csúcstalálkozón közös nyilatkozatot adtak ki azzal kapcsolatban, hogy Izraelt nemzetközi bíróságnak kell elítélnie a civilek ellen elkövetett háborús bűncselekményekért.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Saudi Gazette)

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »