A reumás ízületi gyulladás így előzhető meg

A reumás ízületi gyulladás így előzhető meg

A reumás ízületi gyulladás a 40 évnél idősebb nők körében fordul elő a leggyakrabban. De vajon hogyan lehet megelőzni?

A reumás ízületi gyulladás (RA) egy autoimmun betegség. Családon belül öröklődhet a hajlam, kialakulásának konkrét okát viszont még nem tudják. Néhány lépéssel azonban jó eséllyel megelőzhető a probléma – ezeket Dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa ismerteti – írja a Házipatika.com.

Az RA nem gyógyítható, de a tünetek mérsékléséhez, valamint a jó életminőség megőrzéséhez fontos a korai diagnózis és az időben megkezdett kezelés. A menopauza időszakában fokozott odafigyelés szükséges, mivel a magas ösztorgénszint közrejátszhat az RA első tüneteinek megjelenésében. Több kutatás is igazolta, hogy a betegség első jelei a menopauza időszakában jelennek meg, illetve a már kialakult betegség tünetei is erősödnek a hormonális változások miatt – emeli ki a szakember.

Hírdetés

Mint a legtöbb betegség megelőzésénél, az RA esetében is nagyon fontos a dohányzás abbahagyása. Öröklött hajlam esetén a dohányfüst már gyermekkortól kezdődően növeli a betegség kialakulásának kockázatát, ezért nagyon fontos, hogy a lakás is füstmentes legyen. Ráadásul a dohányzás a kezelés hatékonyságát is rontja, így érdemes azonnal abbahagyni, ha már kialakult a betegség – javasolja az immunológus.

Az elhízás is növeli az RA kialakulásának kockázatát, emellett épp úgy megnehezíti a kezelést, mint a dohányzás. A megelőzés érdekében tehát fontos ügyelni a normál testsúly megtartására. Ehhez rendszeres testmozgás és egy jól összeállított étrend szükséges. Egy tanulmány szerint szerint a gyulladáscsökkentő táplálkozás segít enyhíteni a már meglévő betegség tüneteit.

A mikrobiom az utóbbi években került a kutatások középpontjába. Összefüggést fedeztek fel például a P.copri baktérium jelenléte és az RA kialakulása közt. Egy másik kutatás pedig megerősítette, hogy bizonyos mikrobák bélben mérhető mennyisége akár előre is jelezheti a betegség későbbi kialakulását.

A gyermekkori traumáktól kezdődően a felnőtt stresszes mindennapjainkig minden hat az RA megjelenésére. Egy stresszesebb időszak például a már tünetmentes betegeknél is újabb fellángolást okozhat. Sok esetben nincs lehetőségünk a stressz kiiktatására, de a napirend tudatos kialakítása, a pihenésre és kikapcsolódásra fordított idő beiktatása, valamint a stresszcsökkentő technikák elsajátítása segíthet a káros hatások leküzdésében. Az RA kezelése során tehát a lelki egyensúlyra is gondolni kell – magyarázza a szakember.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »