A Republikánus Párt vezetője lesz Trump kabinetfőnöke

A Republikánus Párt vezetőjét, Reince Priebust választotta a Fehér Ház kabinetfőnökének Donald Trump megválasztott amerikai elnök.

Reince Priebus, akinek kinevezését Trump jelentette be vasárnap, a Republikánus Országos Bizottság elnökének tisztségét töltötte be eddig, s a pártelit belső köreihez tartozó, többnyire a háttérben politizáló személyiség volt. A választási kampány kezdetétől támogatta Donald Trump elnökjelöltségét, s akkor is lojális volt hozzá, amikor egyes republikánus személyiségek távolságot tartottak Trumptól.

A 44 éves Priebust szoros és jó kapcsolatok fűzik a Republikánus Párt vezető és meghatározó személyiségeihez. A héten több találgatás megjelent arról, hogy mit jelent, milyen iránymutatással szolgál Trump várható politikájáról az, hogy kit választ kabinetfőnökének. A washingtoni politikai berkekben bennfentesnek számító és kompromisszumkészségéről ismert Priebus melletti döntés elemzők szerint azt jelzi, hogy a megválasztott elnök korántsem kíván a republikánus elittel szemben politizálni Washingtonban.

Hírdetés

Priebus kabinetfőnökké emelésével egy időben jelentette be Trump, hogy stratégiai főtanácsadóként Steve Bannont, választási kampányának főtanácsadóját, a Breitbart News jobboldali orgánum korábbi főszerkesztőjét veszi maga mellé. Bannon kívülállónak számít a republikánus politikusok táborában, annál is inkább, mert korábban hevesen bírálta a republikánus elitet.

Vasárnap délutáni közleményében a hatalomátadást lebonyolító Trump-csapat hangsúlyozta, hogy Priebus és Bannon „egyenrangú társként” vesznek majd részt a szövetségi kormányzat átalakításában.

Sajtójelentések szerint Donald Trump döntött már a Fehér Ház új szóvivőjének személyét illetően is: a posztra Laura Ingraham, neves jobboldali újságíró kerülhet.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »